Az antibiotikumok vízi élőlényekre gyakorolt hatása is téma volt

Négy szekcióban 28 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar (DE TTK) Tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése alapján 13 TTK-s hallgató vehet részt jövőre a 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A DE TTK kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást és a kutatói utánpótlás biztosítását, amelyben kulcsszerepet játszik a kari tudományos diákköri tevékenység.

- Karunkon a hallgatók tudományos fejlődését nemzetközi szinten is kiváló oktatók, kutatók irányítják, biztosítva, hogy a tudományos diákkörös hallgatókra a jövőben mentorokként, kutatókként és oktatókként is számíthassunk – mondta a hirek.unideb.hu-nak Magura Tibor egyetemi tanár, a TTK tehetséggondozásért felelős dékáni tanácsadója a 2024. évi Tavaszi Kari Tudományos Diákköri Konferencia kapcsán.

A konferencia témái között megjelentek a napjaink kihívásait érintő természettudományos kutatások: ilyen például a környezetünkben felhalmozódó antibiotikumok vízi élőlényekre gyakorolt hatása, a leukémiás fiatalok vér- és csontvelőmintáinak metabolomikai vizsgálatára alkalmas módszer optimalizálása, a talajok szénraktározó képessége, illetve szerepe a klímarezilienciában, valamint magyarországi mézek arzén- és higanytartalmának vizsgálata. Ezek mellett pedig az alapkutatások és az ezeket az ismereteket felhasználó új módszereket, technológiákat kidolgozó alkalmazott természettudományos kutatások is.

Négy szekcióban összesen 28 pályamunkát (biológia 14, fizika-földtudományok-matematika 5, kémia 9) mutattak be az ifjú kutatók, akiknek csaknem egyharmada külföldi volt. Ez az arány jól tükrözi, hogy a Természettudományi és Technológiai Kar 2800 hallgatója közül mintegy nyolcszázan angol nyelvű képzésben vesznek részt. 

A pályamunkákat a kar oktatóiból álló zsűri értékelte, végül 13 (biológia 6, fizika-földtudományok-matematika 2, kémia 5) szerző szerzett jogosultságot, hogy eredményeit bemutassa a 2025-ben esedékes 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. 

A zsűritagok véleménye alapján 9 pályamunka lett helyezett, a hallgatók névsora megtekinthető a TTK Tudományos Diákköri Tanácsának weboldalán

 

További fotók: 

Biológia szekció - https://unideb.hu/photoalbum/album?id=r4920739

Fizika - Földtudományok – Matematika szekció - https://unideb.hu/photoalbum/album?id=r4920740

Kémia szekció - https://unideb.hu/photoalbum/album?id=r4920742

 

Sajtóközpont