Átalakult a fül-orr-gégészeti ellátás a Klinikai Központban

Március elsejével létrejött az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az átalakítást követően a fekvőbetegeket a Nagyerdei Campuson, a járóbetegeket pedig a Nagyerdei Campus mellett a Bethlen utcai Szakellátási Központban kezelik. A Kenézy Gyula Campuson a sürgős fül-orr-gégészeti eseteket továbbra is ellátják.

-    A Klinikai Központ több mint két éve kezdődött integrációs folyamatának célja a biztonságos betegellátás fejlesztése, optimalizálása és a párhuzamosságok felszámolása. Ennek jegyében döntöttünk a fül-orr-gégészeti szakterület centralizációja, az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika létrehozása mellett. Március elsejétől a Nagyerdei Campuson látják el a fekvőbetegeket, a járóbetegeket pedig a Nagyerdei Campus, illetve a Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központ szakambulanciáin fogadják – ismertette Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.   

A professzor hozzátette: a Kenézy Gyula Campuson a sürgős fül-orr-gégészeti esetek ellátása továbbra is megoldott. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika munkatársai folyamatos, 24 órás konzíliumi készenlétet biztosítanak, az akut betegek ellátásában szorosan együttműködve a Sürgősségi Klinika szakembereivel. A fül-orr-gégészeti ellátás biztosítására egy speciális helyiséget is kialakítottak a Sürgősségi Klinika Kenézy Gyula Campus telephelyén.

Az elnöki hatáskörben lévő integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika több mint száz dolgozóval március elsején kezdte meg működését. Az intézmény szakmai koordinátora Batta József Tamás egyetemi adjunktus. 

-    A klinika hármas progresszivitási szinten, a legmagasabb ellátási színvonalon működik. A vármegyén kívül a régióból is fogadunk betegeket. A hagyományos orr-, torok-, gége- és fülműtéteken kívül endoscopos sebészeti, gégészeti mikrokirurgiai, hallásjavító fülmikrosebészeti, lézersebészeti beavatkozásokat végzünk. A Nagyerdei Campuson és a Bethlen utcai Járóbeteg Szakellátási Központban havonta több mint hatezer járóbeteget fogadunk. Az általános fül-orr-gégegyógyászat mellett speciális, audiológiai, otoneurológiai, fonitráiai, rhinológiai rendelést működtetünk, illetve poszt-COVID ambulanciát is üzemeltetünk – mondta a hirek.unideb.hu-nak Batta József Tamás.   

Az intézmény szakemberei a gyógyító munka mellett jelentős tudományos és oktatói tevékenységet is végeznek. Az integrált klinika szakmai tevékenységét Dzsula Katalin vezető ápoló és Kalmár Fanni osztályvezető ápoló segíti. Az integrált Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új vezetőinek kinevezését Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adta át. 

Sajtóközpont - CzA