Agyaljunk közösen!

Idén is csatlakozott az Agykutatás hete című országos programsorozathoz a Debreceni Egyetem. Az intézmény szakemberei a napokban helyi középiskolákban számoltak be kutatásaikról, majd a hét második felében a NeurotechEU projektben közreműködő hazai és külföldi tudósok tartanak nyilvános előadásokat Debrecenben.

Az emberi agy működése máig több tekintetben rejtélyes, még hosszú ideig sok munkával fogja ellátni az ezzel foglalkozókat. Abba, hogy éppen hol tartanak a szakemberek, ezen a héten, az Agykutatás hetén, az egyetem jóvoltából Debrecenben is sokan betekintést nyerhetnek.

Szücs Péter, a DE Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója elmondta: hétfőn és kedden négy debreceni középiskolában (a Tóth Árpád Gimnáziumban, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában, a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban, valamint a Fazekas Mihály Gimnáziumban) a DE ÁOK kutatói biológia órák, fakultációk keretében tartottak érdeklődő középiskolásoknak agykutatással összefüggő előadásokat. Egyebek mellett olyan témák kerültek napirendre, mint például, hogy tényleg rosszabbul tűrik-e a férfiak a fájdalmat, mint a nők vagy mit tud az agykutatók 3D szemüvege: az elektronmikroszkóp, illetve az is kiderült, miért és hogyan öregszik az agyunk.

- Az Agykutatás hetének második felében, 16-án, csütörtökön és 17-én, pénteken a debreceni Sesztina-villában a tágan értelmezett idegtudományok fejlesztésével és oktatásával foglalkozó NeurotechEU nemzetközi egyetemi konzorciumban részt vevő kutatók fognak angol nyelvű, elsősorban egyetemi hallgatóknak szóló, de bárki által ingyen látogatható előadásokat tartani . Ezek témáit úgy igyekeztünk összeválogatni, hogy bemutassuk a NeurotechEU interdiszciplináris jellegét – ismertette Szücs Péter.

A Nagyerdei körút 68. szám alatt található 40-50 férőhelyes teremben mindkét napon 15 órakor kezdődnek az egy órásra tervezett előadások.

Az első előadó Szűcs Péter lesz, aki a neurotechnológiáról és a NeurotechEU együttműködés lényegéről, céljairól, a DE ebben vállalt szerepéről fog beszélni. Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója szerint különösen érdekesnek ígérkezik a kolozsvári Iuliu Hatieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyik ideggyógyászának szemmozgásokat követő technológiákról szóló előadása. Külön kiemelte a DE ÁOK azon hallgatóját, aki olyan, neurotechnológián alapuló rehabilitációs eljárásról akar szólni, amelyet stroke után, illetve neurodegeneratív betegségek esetében lehet alkalmazni. A program végén, pénteken plasztinált, vagyis oktatási célokra konzervált agypreparátumokat is bemutatnak.

Az Agykutatás Hetének részletes debreceni programjait ezen az oldalon lehet megtalálni. A Sesztina-villában hallgatható előadások részletei a mellékelt dokumentumban olvashatók. Az esemény videós ajánlója itt érhető el.


Sajtóiroda - OCs

Dokumentumok