A ZK is megemlékezik a legendás zeneszerzőről

Rendhagyó hangversenyen hangzanak el id. Ábrányi Kornél zeneszerző művei a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar docensének és zenésztársainak előadásában. A koncertet a debreceni hangversenyt követően a fővárosban, a Régi Zeneakadémia kamaratermében is bemutatják.

A hétfői emlékesten a romantikus magyar zenei hálózat legjelentősebb szervezője előtt tisztelegnek neves hazai művészek, köztük Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, művészeti menedzsere.

Id. Ábrányi Kornél kétszáz éve született, száz éve emlékszobrot állítottak neki, de utána mégis csupán az Erkel-visszaemlékezésekben tűnt fel a neve, pedig a szabadságharc utáni félévszázadban ő vált a magyar romantikus zene programadójává, szellemi vezetőjévé és legfőbb szervezőjévé. Zenei lapokat alapított, zeneesztétikai könyvet írt, zenetörténetet kanonizált, egyesületbe szervezte az országban működő dalárdákat, mindeközben tanított a Zenedében, majd a Zeneakadémián, amelynek alapításában is aktív részt vállalt. Operaszövegkönyveket magyarított és napi zenekritikákat írt, végig ott állt Liszt és Erkel mellett. Összesen százhúsz darabot komponált, zömében kórusműveket, dalokat és zongoradarabokat.

A koncert rendhagyó jellegét nemcsak a ritkaságszámba menő műsor adja, hanem az is, hogy egyes műveket historikus módon, másokat dramatizált formában mutatják be a fellépő zenészek.

Az est zenei programját Váradi Judit zongoraművész választotta ki a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, valamint a Zeneakadémia Könyvtárában őrzött korabeli kották közül.

A hangversenyt a Debreceni Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az MMA Kutatóintézet együttműködésében rendezik meg október 17-én, hétfőn 19 órától.

Az esten közreműködik: 
Bátori Éva – ének, Bogáti Bokor Orsolya – hegedű, Várda Zsófia – kürt, Mikulík Márton, Szabó Eszter, Váradi Judit – zongora, a Bartók Konzervatórium férfikara Papp Edit vezetésével.

A koncertről további részletek a Zeneakadémia honlapján érhetők el.