Világszínvonalú labor nyílt a Műszaki Karon

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Power Belt Kft., a dokumentum aláírását követően pedig átadták a kar Ótemető utcai épületében a cég jóvoltából több millió forintból kialakított, úgynevezett Hajtástechnikai Laborpontot. A világszínvonalú gépekkel, eszközökkel felszerelt műhely egyszerre 20-22 hallgató gyakorlati oktatását segíti.

Az együttműködési megállapodás értelmében a hajtástechnikával foglalkozó magyar Power Belt Kft. elsősorban gépelemekkel, gépegységekkel és előadások tartásával nyújt szakmai támogatást a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Gépészmérnöki Tanszék gépelemek tantárgyainak, valamint a gépészmérnöki alapszak géptervező specializáció oktatásához.  

- Továbbra is keressük azokat az ipari partnereket, akik segítségével képzésünk, kutatásaink színvonalát növelni tudjuk. Ez a megállapodás, illetve a laborátadó is ebbe a sorba illeszkedik. A szerződés jóvoltából oktatásunk azon része, amely ezekkel a gépelemekkel foglalkozik, világszínvonalúvá válik – hangsúlyozta a DE MK dékánja.

Husi Géza hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően ezentúl bármilyen változás következik be az iparágban, a termékekben, első kézből fognak erről értesülni, így azokat az érintett tantárgyakba is gyorsan be tudják építeni.

- Jelenleg hat egyetemmel vagyunk ilyen jellegű kapcsolatban, az elsőt a Debreceni Egyetem Műszaki Karával hoztuk létre. Reméljük, hogy az itt kialakított laborpont jóvoltából cégünk ismertebbé válik a leendő mérnökök körében és tőlünk fognak rendelni – emelte ki Knapp Tibor, a Power Belt Kft. ügyvezetője.

A DE MK Gépészmérnöki Tanszék vezetője az együttműködés kapcsán felidézte, hogy másfél éve kezdték meg a gépelemek tantárgy korszerűsítését, új elemek beépítését.

- Néhány nappal ezután érkezett a megkeresés a Power Belt Kft-től. Azóta intenzívvé vált a kapcsolat, szakmai előadásokat tartottak karunkon és anyagi támogatást is kaptunk a cégtől. A Power Belt az ötödik olyan vállalat, amely saját termékeivel felszerelt labort biztosít mérnökhallgatóink számára – ismertette Mankovits Tamás.

A gépészmérnök hallgatók egy félévi tervezési és kivitelezési feladatukat már az új laborban valósították meg, amelyet helyi vállalkozók is segítettek.

A Power Belt Kft. műszaki igazgatója kiemelte: a megállapodásnak az is része, hogy amennyiben a DE MK mérnökhallgatói versenyeken vesznek részt, azt a cég szakemberei tudásukkal, termékeikkel segítik.

- Az általunk biztosított alkatrészekből akár működő gépeket is építhetnek a hallgatók, így közvetlen tapasztalatot szerezhetnek ezekről – foglalta össze Vida Krisztián.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően ünnepélyesen átadták a Műszaki Kar épületében a céggel közösen több millió forintból kialakított, úgynevezett Hajtástechnikai Laborpontot, amely egyidőben 20-22 hallgató gyakorlati oktatására alkalmas. Tanulmányai során valamennyi gépészmérnök és járműmérnök hallgató megfordul majd a laborban.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara több mint 300 céggel áll partneri kapcsolatban, laborpontból jelenleg 16 működik az intézményben.

 
Sajtóközpont - OCs