Világszínvonalú eljárás a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján elvégezték az első két orbitális atherectomiát súlyosan meszes koszorúér szűkületben. Az eljárással hatékonyan eltávolítható a koszorúérben kialakult kemény meszes lerakódás, a szűkület sikeresen tágítható és stentelhető. A módszer Magyarországon még újdonságnak számít.

A durván kemény, meszes plakkok kezelésében a rotabláció és az ultrahangos ballon mellett már az orbitális atherectomia is elérhető Magyarországon. A világon néhány éve használt eljárást hazánkban a közelmúltban alkalmazták először, többek között a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. Az eszközzel nagyobb mennyiségű kemény, meszes plakk távolítható el a beszűkült koszorúérből. 

- Az egyik legnehezebben kezelhető koszorúér-szűkület a meszes szűkület, ahol már a röntgenen látszik az elmeszesedett, nagyon kemény plakk. Ha nem távolítjuk el a kemény meszet, az eret nem tudjuk kitágítani, hiszen sem a ballon, sem stent nem fog kinyílni. Ezzel az eszközzel nagyon hatékonyan, szinte teljesen el tudjuk távolítani a meszet, és azt követően sikeres tágítást tudunk végezni – ismertette Szűk Tibor adjunktus, a DE Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa. 

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán eddig két betegnél alkalmazták az eljárást. Mindkét esetben tökéletes eredményt értek el, a mész nagy részét eltávolították, a betegeknél nem alakult ki semmilyen szövődmény, és stentek beültetésével tágították az eret. A beavatkozásokat Szűk Tibor, illetve Győry Ferenc, a klinika szakorvosai végezték.
 
Az eszköz elektromos meghajtású kezelőegységből és egy orbitális pályán mozgó fúróeszközből áll, ezen található a gyémántszemcsékkel borított csiszolófej, az úgynevezett korona. A koronát egy dróton juttatják el a szűkületet tartalmazó érszakaszba. A korona gyors orbitális mozgással fokozatosan lecsiszolja az érfal meszes felrakódását. 

- A plakk olyan apró szemcsékké esik szét, amelyek a vérárammal kimosódnak az érből. A koszorúér-szűkületek 5-8 százalékában alakul ki olyan súlyos meszesedés, amikor csak ezzel az eszközzel lehet hatékony plakkeltávolítást végezni. A nagy átmérőjű koszorúserek szűkületeinél más módszerrel nincs is mód ilyen jelentős plakktömeg-csökkenést elérni – mondta ela hirek.unideb.hu-nak Barta Judit egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa, a Szívkatéteres Labor vezetője. 

A beavatkozásnál a csapatmunka mellett kiemelten fontos az úgynevezett proktorálás, amikor egy, az eljárásban gyakorlott szakember segíti a munkát. A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán elvégzett operációk közben az egyesült államokbeli szaktekintély, Zaid Ammari online figyelte és látta el tanácsaival az operáló teamet. 

Sajtóközpont - CzA