Űrutazáshoz fejlesztett műszert a DE

Elkészült a Debreceni Egyetem első űreszköze, amely a tervek szerint a jövő év elején utazik a világűrbe. Az egyedülálló műszer a technikai berendezéseket érő sugárzást méri majd a kozmikus környezetben. A DE SPACE Sugárfizikai Kutatócsoportjának innovációját Mádon, a Borsay Kastélyban rendezett workshopon mutatták be.

- A DE szakemberei által elkészített eszköz egy 3x3 centiméter nagyságú sugárdózismérő, amely egy pikoszatellit része lesz. Az úgynevezett „CubeSat” utolsó tesztjeit novemberben végzik, ezt követően megkezdődik az eszköz becsomagolása. Az elektronikai berendezéseket érő kozmikus sugárzást mérő műszert várhatóan 2023 első felében a Space Exploration Technologies, azaz a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat juttatja az űrbe – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

A mádi tanácskozáson a DE SPACE munkacsoportjai (Sugárfizikai, Űrélettani, Űrtáplálkozási, Űrorvosi és Diagnosztikai, Klímaváltozás, Izotópok és Alkalmazásaik Kutatócsoport) bemutatták a programban végzett vizsgálataik legfrissebb eredményeit.

- A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématerületi Kiválósági Programjának kétéves projektjében a DE SPACE kutatói kiemelkedően eredményes munkát végeztek. Megindultak az együttműködések a piaci szereplőkkel. A szakmai eredményeket igazolja az is, hogy a 17 hazai egyetem részvételével megalakult UniSpace programban a DE feladata az élő természettudományokban, azon belül is a táplálkozástudományban és az egészségtudományban jártas űrszakemberek képzése – tette hozzá a rektorhelyettes.

Csernoch László kiemelte: a programban végzett kutatómunka eredményei közvetlenül felhasználhatók a földi lét egyes jelenségeinek vizsgálatában. Így például a csontritkulás, az érelmeszesedés, az izomgyengeség vagy éppen a besugárzás területén.

- A programban olyan kérdéseket teszünk fel, amelyek közvetlenül az űrutazásokra, a hosszútávú tartózkodásra, illetve az űrhajósokra vonatkoznak. A levont következtetések és megfigyelések révén azonban a földi életet is meghatározó válaszokat kapunk – ismertette a rektorhelyettes.

Csernoch László hangsúlyozta: a Tématerületi Kiválósági Programban a Debreceni Egyetem kutatóinak 61 Q1-es publikációja jelent meg nemzetközi tudományos lapokban. A kutatások további folytatásához azonban szükség van a Nemzeti Űrkutatási Laboratórium létrehozására, amelynek megalakulásával a hazai űrkutatás még koncentráltabban és hatékonyabban tudja segíteni a nemzetközi űrprogramokat.

Sajtóközpont - ÉE