Új vezetői megbízást adtak át a Klinikai Központban

Május elsejétől Várkonyi István, az Infektológiai Klinika igazgatója látja el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Központi Sterilizáló vezetői feladatait. Várkonyi István kinevezését pénteken vette át Szabó Zoltán professzortól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökétől.

- A Klinikai Központ lezárult strukturális integrációja révén létrejött az ország legnagyobb fekvőbeteg ellátó intézménye. Az átalakítás a klinikai betegellátás minden területét érintette, így az aktív betegellátást és az azt kiszolgáló háttértevékenységeket is. A szakmai integráció azonban folytatódik, ennek keretében hoztuk létre az egyik legfontosabb háttértevékenységet biztosító új, integrált klinikai egységet, a Központi Sterilizálót. A központ vezetői feladatait Várkonyi István látja el, aki az Infektológiai Klinika igazgatójaként több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a területen – mondta a kinevezés átadása kapcsán Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Az új, integrált Központi Sterilizáló égisze alatt valósul meg a Klinikai Központ Nagyerdei, valamint Kenézy Gyula Campusának sterilizálási tevékenysége.

- A Kenézy Gyula Campus Infektológiai Klinikáján működött eddig is az ország egyik legmodernebb sterilizálója, amely a számítógépes eszköz- és műszermenedzsment program segítségével valós idejű információt szolgáltat. Így folyamatosan nyomon követhetjük a különböző betegellátó, műtéti egységek sterilizálási igényeit. Önálló szervezeti egységként, az integrált Központi Sterilizálóban lehetőségünk lesz a párhuzamosságok megszüntetése mellett az erőforrások hatékonyabb kihasználására és a jó gyakorlataink beépítésére – fejtette ki Várkonyi István.

A Központi Sterilizáló újonnan kinevezett igazgatója hozzátette: a Klinikai Központ egységeinek sterilizációs igényei sokrétűek.

- Feladatunk eszköz-, műszer-, anyag- és folyadéktisztítás-fertőtlenítés és sterilizálás (csíramentesítés). Azzal, hogy tevékenységünket integráltan folytatjuk, jelentősen megnő a kapacitásunk – tette hozzá.

Várkonyi István 1997-ben szerzett általános orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 2002-ben klinikai farmakológiából, 2005-ben infektológiából, 2012-ben allergológiából és klinikai immunológiából tett szakvizsgát. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Infektológiai Klinikáját 2020 óta vezeti. Várkonyi István Központi Sterilizáló igazgatói megbízatása határozatlan időre szól, melyet Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke adott át az Elnöki Hivatalban.

Sajtóközpont - ÉE