Új igazgató a Fül-Orr-Gégészeti Klinika élén

Szeptember elsejétől Sztanó Balázs vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát. Az új igazgató elsősorban az onkológiai sebészet, a felső légúti szűkületek műtéti kezelése, illetve a beültethető hallásjavító eszközök alkalmazása terén szeretné fejleszteni a betegellátást.

-    Szakmai elismerés, óriási kihívás és egyben nagy lehetőség, hogy igazgatóként én vezethetem a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát. Célom, hogy az intézményben hagyományosan jól működő szakterületek megtartása, fejlesztése mellett új eljárásokat, módszereket honosítsak meg – fogalmazott kinevezése kapcsán Sztanó Balázs

A habilitált egyetemi docens 2002-ben szerezte meg orvosi diplomáját, azóta a Szegedi Tudományegyetemen dolgozott. A 45 éves szakember legfőbb érdeklődési területe a fej-nyaksebészeti onkológia, amelyet Debrecenben is még magasabb szintre szeretne emelni.  

-    Fontosnak tartom, hogy az onkológiai kezelést követően a betegeink a lehető legjobb életminőség mellett térhessenek vissza a mindennapi életükbe. Lehetőség szerint kellő radikalitás mellett funkciómegtartó műtéteket végzünk. Amikor ez nem lehetséges, és gégeeltávolításra kényszerülünk, akkor is a hangképzés korai rehabilitációjára törekszünk a hangprotézis azonnali beültetésével. Emellett pulmonológiai és szaglás rehabilitációt is végezhetünk. Az ilyenfajta beavatkozások számát is szeretném növelni a klinikán. Ehhez itt megvannak a megfelelő tudással rendelkező szakemberek, akik lelkesek és nyitottak az újdonságokra – emelte ki az új klinikaigazgató.  

Sztanó Balázs hozzátette, hogy a felső légúti szűkületek műtéti ellátását is szeretné továbbfejleszteni.   
-    Egy tartós intenzív osztályos ellátás, hosszantartó lélegeztetés vagy légcsőmetszés után a betegnél jelentős nehézlégzéssel járó felső légúti szűkület alakulhat ki, mely az esetek többségében csak bonyolult sebészi módszerekkel szüntethető meg véglegesen.  Ezeket a technikákat, eljárásokat is szeretném meghonosítani a klinikán – ismertette Sztanó Balázs.   

Emellett az implantálható hallókészülékek beültetésében is jelentős előrelépést szeretne elérni mind a felnőtt, mind a gyermek páciensek körében. A jövőben ezen a területen is országos centrummá fejlesztené a klinikát.  

Az új vezető gyógyító tevékenysége mellett elismert kutató. A Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán is kiemelt feladatának tekinti a tudományos élet élénkítését, erősítését, a kollégák hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon való részvételének támogatását.  

Sztanó Balázs megbízólevelét Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át az Elnöki Hivatalban rendezett augusztusi ünnepségen.  

Sajtóközpont - CzA