Az ország jogi karral rendelkező felsőoktatási intézményeit érintő országjárás, az Igazságügyi Őszi Szakmai Napok részeként látogatást tett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán az Igazságügyi Minisztérium delegációja. A kar vezetőivel folytatott megbeszélés középpontjában a fogyasztóvédelem aktuális helyzete és új irányai álltak, de szó esett a minisztérium által folyósított ösztöndíjakról is.

A roadshow céljai között a jogászképzés népszerűsítése és a fogyasztóvédelem működésének minél szélesebb körben történő megismertetése is szerepelt.  

A küldöttséget vezető Salgó László Péter, az Igazságügyi Minisztérium (IM) közigazgatási államtitkára a kar hallgatóinak tartott előadásában bemutatta a szaktárca működését, a joghallgatóknak nyújtott támogatásokat és arról is beszámolt, hogy a jogi diplomával rendelkezőknek milyen lehetőségeik vannak elhelyezkedni a közigazgatásban. Kupecki Nóra, az IM alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára Cselekvő fogyasztóvédelem címmel beszélt a hallgatókhoz.

      
- Már fiatalkorban tudatossá kell tenni a fogyasztókat, ezért látogattunk el az országjárás során nemcsak egyetemekre, hanem középiskolákba is. Emellett találkoztunk a kormányhivatali kollégákkal, a békéltető testületek tagjaival, illetve a fogyasztóvédelemre szakosodott civil szervezetek képviselőivel is – számolt be az ÁJK-n folytatott egyeztetés után a helyettes államtitkár.  

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának (DE ÁJK) dékánja hangsúlyozta: sikeres a minisztérium támogatásával zajló, a jogászképzés szakmai színvonalát emelő programjuk, melynek kutatási és oktatásfejlesztési elemei is vannak. A tárca az ÁJK doktori iskoláját szintén segíti, kutatási eredményeik több tanulmánykötet formájában napvilágot is láttak az utóbbi években.


  
- A fogyasztóvédelmi jog kutatása és oktatása nagyon erős karunkon, minden alapképzés része. Külön fogyasztóvédelmi szakjogász szakképzésünk is elérhető, ami végzett szakjogászok számára indul immáron négy éve – sorolta Szikora Veronika.

 
A DE ÁJK docense, Hajnal Zsolt a részleteket ismertetve arról beszélt, hogy a fogyasztóvédelem oktatása és kutatása immáron 20 éves múltra tekint vissza a karon.   

- Ez a téma áthatotta az itt folyó képzéseket, a graduális és posztgraduális oktatást, illetve a doktori iskolai kutatást. Hazai és külföldi hallgatóink számára egyaránt elérhető. Jelen pillanatban is vannak olyan hallgatók, akik európai és világszinten is a legaktuálisabb, legérdekesebb fogyasztóvédelmi témákban kutatnak, mint például az adatvédelem, személyes adataink védelme vagy az autóiparral kapcsolatos új felelősségi alakzatok megjelenése – magyarázta Hajnal Zsolt.  

 
Hozzátette: a diploma után végezhető fogyasztóvédelmi szakember-képzésre számos ügyvéd, bíró, hatósági szakember jár azért, hogy megújítsa ismereteit. Elsősorban külföldi hallgatóik számára féléves európai és nemzetközi üzleti jogi képzés keretében európai fogyasztóvédelmi jogi kurzust is tartanak. Ezen felül a karon folyó kutatások eredményeit igyekeznek eljuttatni a jogalkotókhoz is.   

 
Sajtóközpont – OCs