Tisztelgés és megemlékezés

Barátok, kollégák, tanítványok tisztelegtek a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi Tanszékének öt éve elhunyt professor emeritusa, Ujváry Zoltán gömörszőlősi nyughelyénél és a néprajzkutató szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hét községben felállított bronz mellszobornál és kopjafánál.

Ujváry Zoltán 1932. január 25-én született Hét községben. A Debreceni Egyetem (DE) jogelőd intézményében, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (BTK) szerzett diplomát 1955-ben magyar nyelv és irodalom szakon, munkáját még ugyanabban az évben kezdte meg az egyetem Néprajzi Tanszékén, ahol nyugdíjazásáig oktatóként, majd tanszékvezető egyetemi tanárként, 2002-től pedig élete végéig professor emeritusként dolgozott.

- Életműve az egyetemes magyar kultúra és néprajztudomány fontos öröksége, amelyet néprajzos és muzeológus tanítványai gondoznak és építenek tovább. Helytörténész, honismereti kutató, nemzetközi hírű tudós, nagy hatású professzor és tudományszervező, akinek munkássága meghatározó volt a tanszék életében – mondta a megemlékezésen Keményfi Róbert, a DE BTK dékánja, a Néprajzi Tanszék vezetője.

Ujváry professzor tudományos tevékenységét önálló kötetek, valamint több mint háromszáz nemzetközi és idegen nyelven megjelent tanulmány őrzi.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: elnyerte - többek között - Debrecen város Csokonai-díját, Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díját, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, az Európai Folklór Intézet érmét és több alkalommal a rangos nemzetközi Pietré-díjat, valamint választott otthona, Debrecen város Pro Urbe díját.

A koszorúzáson jelen volt Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, a Néprajzi Tanszék professzora és elhelyezte a megemlékezés virágait Cservenyák László, a Mátészalkai Múzeum igazgatója is.

Sajtóközpont - BZs