Szorosabbra fűzik a TTK és az önkormányzat közötti kapcsolatot

Együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara és Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata. A partnerség jegyében a jövőben fokozzák a kar és az önkormányzat közötti együttműködést, mely mindkét fél számára gyümölcsöző lehet.

A határozatlan időre szóló kooperáció nem új keletű, már régebb óta fogadják a különböző önkormányzati intézmények a TTK hallgatóit ösztöndíjprogramra, gyakorlati munkákra, szakmai gyakorlatra. 

- Ez számunkra egy értékes kapcsolat, hiszen a gyakorlati munka az az időszak, amikor a hallgatók bepillantást nyerhetnek egy-egy valódi intézmény működési rendszerébe, ezzel tudjuk igazán felkészíteni őket arra, ami majd rájuk vár a munkaerőpiacon – mondta el Kun Ferenc, a TTK dékánja, aki hangsúlyozta, ebben az együttműködésben leginkább a TTK Földtudományi Intézete emelkedik ki, öt tanszéke közül három, a Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék, a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék, valamint a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék olyan területen oktat és kutat, amelyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a gazdaság- és társadalomfejlesztéssel kapcsolatos döntések előkészítését segíteni tudják.  

Kun Ferenc kiemelte, a képzés mellett a fejlesztéspolitikai döntések előkészítésében lehet főként szorosabbra fűzni az együttműködésüket az önkormányzattal. 

- Egyik fő feladatunk, hogy a régió gazdasági szereplőit támogassuk a kutatás-fejlesztési tevékenységükben, illetve, hogy felkészült szakemberekkel lássuk el őket. Nehéz ennek a kihívásnak megfelelni, ugyanis a szakemberképzés számunkra azt jelenti, hogy olyan friss diplomásokat szeretnénk kibocsájtani a munkaerőpiacra, akik kellő mélységben elsajátították szakterületük tudományos alapjait, de emellett képzési idejük alatt lehetőségük nyílt arra is, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Ehhez szoros kapcsolatot kell ápolnunk a gazdaság szereplőivel. Az elmúlt két évtizedben különös figyelmet szenteltünk az ipari kapcsolatoknak, büszkén mondhatom, hogy a Dunától keletre gyakorlatilag minden jelentősebb iparvállalattal van valamilyen intenzitású együttműködésünk, már száznál is több azon vállalatok száma, amelyek folyamatosan ott vannak a képzéseink hátterében. A karunkra úgy tekintünk, mint a tágabb régiónk egyik fontos kutatás-fejlesztési központja, a TTK hat intézetében oktatjuk és műveljük a természettudományok szinte minden ágát, a műszaki tudományok több területével együtt, így  hathatós támogatást tudunk nyújtani nem csak a szakemberképzés, hanem a kutatás-fejlesztés és innováció területén is a vállalatoknak – részletezte a dékán.

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke leszögezte, az új területfejlesztési törvény okán lényeges számukra, hogy a kutatással kapcsolatos gyakorlati és elméleti képzés együtt jelenjen meg. 

- Szükség van a két szervezet közti együttműködésre, melyben számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik. Mi is profitálhatunk abból a kapcsolat- és információs rendszerből, mellyel a kar rendelkezik. Olyan gyakorlati kihívásokat tudunk közvetíteni az egyetem felé, amire a társadalom várja a válaszokat. A régiót tekintve különböző fejlettségű térségek  vannak, az a feladatunk, hogy ezeket a különbségeket csökkentsük – fogalmazott Pajna Zoltán.

Az együttműködés fő irányvonala a fejlesztéspolitika, különös tekintettel a területfejlesztés, vidékfejlesztés, közösségfejlesztés, környezetpolitika és fenntarthatóság területére. A felek a jövőben szélesítik a gyakornoki program adta lehetőségeket, és törekednek arra, hogy közös kutatási, oktatási pályázatokon vegyenek részt. 

 

Sajtóközpont - KSzD