Szakirányú továbbképzés a digitális kultúra oktatásához

A pedagógusok számára a digitális kultúra tantárgy oktatásához nyújt hiánypótló segítséget az a 480 órás szakirányú továbbképzés, amelyet közösen indított a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Média- és Könyvtártudományi Intézete és a Yettel.

A korábban informatika néven ismert tantárgy továbbfejlesztéseként, az új Nemzeti Alaptanterv alapján az idei tanévtől már digitális kultúra tanórákkal találkozhatnak a gyerekek, ennek oktatásában nyújt segítséget a Debreceni Egyetem szakemberei által kidolgozott, a ProSuli támogatásával megvalósuló kétszemeszteres, akkreditált szakirányú továbbképzés.

A képzés keretében oktatott tantárgyak a digitális kultúra jellegzetességeire fókuszálnak, valamint a digitális képességeket fejlesztik. A pedagógusok többek között részt vehetnek neveléspszichológiai órákon, tanulhatnak a számítógépes gondolkodásról, a digitális szövegkezelésről, az adatvizualizálásról és a digitális óraszervezésről, valamint programozási alapismereteket és prezentációs technológiákat is megismerhetnek. A második szemeszterben a tervezési ismeretek gyakorlati alkalmazása történik, valamint a hallgatók a tanultak alapján saját témát választanak és szakdolgozatot írnak.

A képzés indításában fontos szempont volt a digitális képességek oktatása, fejlesztése, valamint annak a digitalizálódó világnak és a hozzá kapcsolódó eszközöknek a megértése, amelyben a mindennapjainkat éljük. Az új képzés e két területet kapcsolja össze.

- A tanárok részéről több csatornán is érkezett hozzánk az igény, hogy segítségre lenne szükségük a digitális képességeik fejlesztésében. Azt láttuk, hogy a pandémia felgyorsította és előtérbe helyezte ezt az igényt. A pedagógusok ugyan sok mindent megtanulnak maguktól is, de a képzés remek lehetőséget ad arra, hogy a témában jártas és kompetens szakemberektől lehessen tudást szerezni, a módszertant megismerni, majd azt a mindennapokban alkalmazni – tájékoztatott Kálai Sándor, a DE BTK Média- és Könyvtártudományi Intézet vezetője, a képzés szakfelelőse.

- Az együttműködés révén egy olyan szakmai partnerrel lett gazdagabb a ProSuli program kínálata, amivel még magasabb szintre emelhetjük a pedagógusokat támogató aktivitásainkat. Hosszú távon gondolkodunk az egyetemmel, és bízunk abban, hogy a jövőben más területekre is ki tudjuk majd terjeszteni a kooperációt és újabb együttműködési lehetőségekben is gondolkodhatunk – hangsúlyozta Koren Balázs, a program szakmai vezetője.

A 2022 szeptemberében indult kurzus alapvetően már gyakorló tanároknak szól, függetlenül attól, milyen szakon oktatnak. A résztvevőnkénti 130 000 forintos tandíj több mint 90 százalékát a Yettel ProSuli program vállalta át.

További információ a Debreceni Egyetem képzéséről a https://informatikuskonyvtaros.unideb.hu/hu/informacios-es-kommunikacios-technologiak-ikt-szakiranyu-tovabbkepzes oldalon olvasható.

Sajtóközpont