Sportlegenda a GTK-n

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Magyarország egykori köztársasági elnöke, Schmitt Pál tartott előadást a Debreceni Egyetem sportszakos hallgatóinak a Gazdaságtudományi Karon. A sportdiplomata szerint a nyelvtudás, az illem, valamint a test és a szellem folyamatos ápolása hozza meg a sikert bárki számára.

A rendhagyó előadást a DE Nyirkos István Szakkollégium sportmenedzsment műhelye szervezte. A Gazdaságtudományi Kar teltházas nagyelőadójában csaknem kétszáz hallgató volt kíváncsi Schmitt Pál prezentációjára. 

- Nagyon örülök annak, hogy ezen a speciális sportdiplomáciai előadáson nem csak sportszakos hallgatók, hanem a Gazdaságtudományi Kar egyéb szakjain tanuló diákok is részt vesznek. Biztos vagyok benne, hogy az itt elhangzottakat az élet bármely területén hasznosítani tudják majd – hangsúlyozta köszöntőjében Fenyves Veronika dékán.

Schmitt Pál sportolóként, gazdasági szakemberként, diplomataként vagy éppen politikusként elért eredményeit felsorolni is nehéz. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó 1983 és 2010 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd elnöke, 1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, 2010 és 2012 között Magyarország köztársasági elnöke volt. 

- Azt, hogy idáig eljutottam, legfőképpen a nyelvtudásomnak köszönhetem. Szinte mindig anyanyelvén tudtam megszólítani a tárgyalópartneremet, ami komoly előnyt jelentett – hangsúlyozta előadásában az öt nyelven beszélő Schmitt Pál. 


A személyes történetekkel tűzdelt prezentációjában a sportdiplomata kiemelte: mindig az előttünk álló feladatot kell legjobb tudásunk szerint megoldani. A kulturáltság kapcsán a jellem, a jómodor, a tapintat, a pontosság és a türelem fontosságát hangsúlyozta. A haragot, a bosszút és a káromkodást pedig egyértelműen elutasítja. 

- Az igényesség magunkkal szemben elengedhetetlen a sportdiplomáciában – foglalta össze Schmitt Pál

Sajtóközpont-TB