Sikeres az új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában egy éve elérhető az az új izotópos kezelés, amelyet korábban csak néhány európai intézetben alkalmaztak. Az új eljárással tavaly május óta 13 neuroendokrin daganatban szenvedő beteget kezeltek Debrecenben. A Lutathera kezelés hatékony gyógymód a későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében, alkalmazásával jelentősen meghosszabbítható a betegek élete.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikáján egyre több beteget kezelnek a neuroendokrin sejtekből kiinduló tumoros elváltozásokkal. A daganatok leggyakrabban a gyomor-béltraktusban és a hasnyálmirigyben, valamint a hörgőrendszer nyálkahártyájában alakulnak ki, de csaknem minden szervben keletkezhetnek.  

Amennyiben a tumor operációval nem távolítható el, speciális gyógyszerekkel eredményesen kezelhető. Sok esetben azonban a betegség kialakulása és az első panaszok (például hasmenés, hirtelen fogyás, gyengeség) megjelenése között 7-10 év is eltelhet, így a beteg későn kerül orvoshoz, amikor már több szervben is áttétek képződtek. Ebben az esetben az radioizotópterápia jelentheti az eredményes gyógymódot.  

-    A neuroendokrin daganatok leggyakrabban a nyirokcsomókba, májba, csontba, tüdőbe adnak áttéteteket. A későn felfedezett, áttétet képzett tumorok esetében nagyon hatékony terápia az úgynevezett Lutathera kezelés. Ezzel megállítható a tumor növekedése és elérhető, hogy visszafejlődjön a daganat. A kezeléssel jelentősen meghosszabítható a páciensek élete - mondta a hirek.unideb.hu-nak Bodor Miklós tanszékvezető egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Endokrinológiai Részlegének vezetője. 

Az új eljárást Magyarországon először a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában, illetve a Semmelweis Egyetemen használták 2022 májusában. A kezelés korábban csak néhány európai központban volt elérhető. A Debreceni Egyetemen az elmúlt egy évben 13 beteget kezeltek Lutatherával. A kezelés azon alapul, hogy a neuroendokrin daganat sejtjei tartalmaznak egy olyan különleges fehérjét, amely az egészséges, nem daganatos sejteken nincs, vagy csak nagyon kis mennyiségben. A kezelés során a beteg 177Lu-oxodotreotidot kap, amely csak ehhez az egy fehérjéhez, így csak a daganatsejtekhez kötődik, a felesleg a beteg szervezetéből a vizelettel távozik. A készítmény sugárzó, radioaktív anyagot tartalmaz, mely a kötődés után helyi sugárzásával kisebbíti vagy elpusztítja a daganatot és annak áttéteit.  A kezelés speciális hátteret, műszerezettséget és szaktudást igényel, amely a Klinikai Központban rendelkezésre áll.  

-    Miután a legkorszerűbb képalkotó berendezésekkel igazoltuk, hogy a daganat felszínén vannak olyan receptorok, amelyekhez kötődni tud a radioaktív anyag, egy onkoteam dönti el, hogy a beteg alkalmas-e a kezelésre. A terápia során a radioaktív anyagot a betegnek infúzióban adjuk, ami a véráram segítségével jut el a tumorsejtek felszínéhez. A rosszindulatú szövetet pusztító sugárzás így közvetlenül a tumorban fejti ki hatását, ami eredményes kezeléshez vezethet akár áttétes esetekben is - ismertette Garai Ildikó, a DE Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinika Nukleáris Medicina szakorvosa, a DE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense. 

A beavatkozást szakorvosokból, speciálisan képzett egészségügyi szakszemélyzetből álló szakmai team végzi a Nukleáris Medicina épületében. A kezelést követően SPECT/CT-vel ellenőrzik, hogy a daganat valóban felvette-e a terápiás készítményt. A kezelés idejére a beteget a sugárvédelmi szabályoknak megfelelően elkülönítik. A terápia ismételhető, egy sorozat általában 8 hetente adott, összesen 4 kezelésből áll. A kezelést a betegek mellékhatások nélkül, jól tolerálják, és egy 24 órás, speciális helyiségben eltöltött megfigyelés után el is hagyhatják az intézményt. 

A szakemberek azon dolgoznak, hogy hasonló elven működő, hatékony, innovatív kezelést hamarosan más daganattípusoknál, például a prosztatarák terápiájában is bevezethessenek a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Sajtóközpont - CzA