Professzorok zenéltek a gólyáknak

Véget ért a Debreceni Egyetem gólyatáborának első turnusa. A búcsúzó elsősöket az egyetemi professzorokból álló zenekar köszöntötte.

 Aktívan töltötték a jubileumi gólyatábor első turnusának napjait a Debreceni Egyetem legújabb hallgatói: Egyetem-portyán tudtak meg érdekességeket az Egyetem téri campusról és az egyetemi életről, vetélkedőkön tették próbára ügyességüket és tudásukat, kipróbálhatták az élőcsocsót, a szumót és a rodeóbikát, jártak élményfürdőben, esténként pedig koncertek várták őket. Az utolsó közös esti programot a Főépület előtt tartották: borkóstolóval, koncerttel és látványos tűzijátékkal.


A gólyákat Bognár István Ádám, az egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte, aki gratulált az első éveseknek, hogy a Debreceni Egyetemet választották.

Bács Zoltán kancellár köszöntőjében kiemelte: a Debrecen Egyetemen a tanulás a legfontosabb, ugyanakkor élni is meg kell tanulni, valamint jó közösséget alkotni.

- Ez a tábor az első aktusa annak, hogy igazi közösségé formálódjatok mint gólyák, aztán mint a 40 ezer fős egyetemi polgárság tagjai. Szeptember 28-án a Nagyerdei Stadionban pedig egy különleges estén mutatjuk meg, hogy mi vagyunk az ország legnagyobb, legerősebb, legösszetartóbb és leginnovatívabb egyetemi közössége – invitálta a gólyákat a yoUDay-re Bács Zoltán.

Szilvássy Zoltán rektor ugyancsak a közösség fontosságára hívta fel a hallgatók figyelmét, s arra, hogy az egyetemi életben egyaránt megvan az ideje a komolyságnak és a vidámságnak is.

- Ha valami okos dologra gondolnak, akkor ahhoz kell egy bölcsész a baráti körbe, hogy praktikus is legyen, ahhoz egy TTK-s, és amikor megállt a vacsora, akkor egy orvostanhallgatóra van szükség. De az egész egyetemi pályafutásuk során igaz lesz, hogy szükségük van egymásra – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

Az ünnepi köszöntők után különleges zenei produkció következett: a rektorral kiegészült egyetemi kötődésű Android zenekar zenélt a gólyáknak. Az együttest 1980 őszén az egyetem jogelődjének vegyész és matematikus hallgatói alapították (Tőzsér József és Milesz Sándor - billentyű, Dudás János - szólógitár, Székelyhidi László - basszusgitár). A tagok közül többen még ma is kötődnek az alma materhez: Tőzsér József professzor, a zenekar vezetője, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, Mező Orbán dobos pedig az intézet dolgozója. A koncertre Botswanából tért haza Székelyhidi László professzor, ami a debreceni zenésztársak számára is meglepetés volt. Szilvássy Zoltán nem először ült a dobok mögé, elsőként a Campus közönségének játszott a fesztivál „legmagasabb impaktfaktorral rendelkező formációja”.

Az estét hagyományosan cigányzenével aláfestett borkóstoló és tűzijáték zárta. Hétfőn újabb gólyák beköltözésével indul a tábor második turnusa.

Sajtóiroda - TPL