Parasport napja a DE-n

Milyen lehet röplabdázni kerekesszékben? Hogyan lehet focizni szemünk világa nélkül? A debreceni tesisek már tudják. Első alkalommal szervezett érzékenyítő programot kedden a magyar parasport napja alkalmából a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2018-tól minden évben megrendezi a magyar parasport napját február 22-én. Az országos akcióhoz idén a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete is csatlakozott. 

Kedd délután csaknem 150 testnevelő- és gyógytestnevelő tanárszakos hallgató érkezett a DESOK-ba, hogy részt vegyen a különböző érzékenyítő programokon. A közös melegítés után a leendő pedagógusok kipróbálhatták az ülő röplabdát és a csörgőlabda labdát, valamint számos egyéb ügyességi mozgásformát gyakorolhattak bekötött szemmel. 


- A program elsődleges célja, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalomba való integrálásának fontosságára. A tanárjelöltek számára pedig nemcsak szemléletformáló hatása van, hanem szakmai tudásukat is bővíthetik, hiszen rendkívül fontos, hogy leendő pedagógusként a testnevelés órák vagy a rekreációs tevékenységek megtartásán túl, meglegyen a kellő érzékenységük, szaktudásuk a fogyatékkal élő diákok oktatásához, neveléséhez – hangsúlyozta Laoues-Czimbalmos Nóra, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Művészetnevelési Sport és Egészségnevelési Tanszék tanársegéde, testnevelő tanár. 

A rendezvényen a DEAC két parasportolója, Máté Balázs sakkozó és Osváth Richárd paralimpikon kerekesszékes vívó is élménybeszámolót tartott. 

Sajtóközpont-TB