Ökolábnyomok nélkül a Balásházyban

Óriás kartonlábnyomokra írták fel a fenntartható környezetük érdekében tervezett vállalásaikat csütörtökön a Debreceni Egyetem pallagi gyakorlóiskolájának diákjai a Fenntarthatósági Témahéten.

Diákkonferenciával, flasmobbal, rendhagyó órákkal és faültetéssel csatlakozott az egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez április 24-28. között.

- Intézményünk mint ökoiskola vesz részt a programban. A minisztérium által ajánlott rendezvénytervek és videók felhasználásával szerveztük meg ezt a rendhagyó hetet. A szakmai, fizika és komplex természettudományos órák keretében tematikus beszélgetéseket tartottunk. Kedden elültettük a 2016-os év fáját az iskolaudvaron, egy mezei szilt, szerdán pedig érzékenyítő tevékenységeket végeztünk a fenntarthatóság jegyében – tájékoztatott Lévai Imre gyakorlati oktatásvezető. 

Az egyhetes programsorozat csúcspontja – a márciusi Pénz7-hez hasonlóan – a csütörtöki flasmob volt, amikor ökológiai lábnyomuk csökkentésére tettek esküt a Balásházy tanulói. Majd aláírásukkal hitelesítették azokat az óriás kartonlábnyomokat, melyre a fenntartható környezetük érdekében tervezett vállalásaikat írták fel az osztályok.

Az akció az I. Pallagi Diákkonferencia mezőgazdasági ágazatával folytatódott, amelyen 16 diák mutatta be a mentortanáraik segítségével elkészített projektmunkáját. Szó volt többek között a gyógynövényekről, a hortobágyi lovakról, a madarak jelentőségéről a mezőgazdaságban, illetve a közelmúlt méhegészségügyi és méhvédelmi kihívásairól. Az elhangzottakat ötfős zsűri véleményezte, a győztes egy napig nyomon követheti a zsűrielnök, Kátai János professzor munkáját a Debreceni Egyetemen a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Karán.

A Balásházy 2015-ben második alkalommal nyerte el az ökoiskola kitüntető címet. A pallagi intézmény elkötelezett a környezeti nevelés mellett, a fenntarthatóság pedagógiáját közvetíti a tanulóinak, az energiatakarékos világítóberendezésekkel és a szelektív hulladékgyűjtéssel pedig az iskola épületét is környezettudatosan működtetik.

Az intézmény büszke a diákok elmúlt időszakban elért szakmai sikereire is, hiszen az először megrendezett Ágazati és Ágazaton Kívüli Érettségi Tárgyak Versenyén (ÁSZÉV) mezőgazdaság ágazatban négy tanulójuk került a legjobb tíz közé.

- Régiónkból csak ők értek el ilyen kiemelkedő teljesítményt: Nagy Dénes 12.c osztályos tanuló harmadik, Puskás Máté 12.c osztályos tanuló negyedik, Erdős Pál 12.d osztályos tanuló ötödik, Kiss Petra 12.d osztályos tanulónk pedig kilencedik helyezett lett. A kimagasló teljesítmény mellett 100 többletpont a jutalmuk, amit felsőoktatási intézményben történő jelentkezés esetén tudnak kamatoztatni – mondta el Nagyné Biró Edit szakmai igazgatóhelyettes.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) tatai országos döntőjében pedig Bodnár Imre 14. évfolyamos mezőgazdasági technikus tanuló ért el 12. helyezést.

Sajtóiroda - TB