Nőgyógyászok nemzetközi sikere

A Debreceni Egyetem fiatal szülész-nőgyógyász szakorvosai eredményesen szerepeltek egy nemzetközi laparoszkópos varróversenyen. A Winners Meeting elnevezésű szakmai programon a debreceni csapat második helyezést ért el.

A Winners Meeting elsősorban a minimál invazív endoszkópos beavatkozások iránt érdeklődő fiatal nőgyógyászoknak szervezett kongresszus, amelyen a szakterület világhírű előadói osztják meg tapasztalataikat. A szakmai program lehetőséget nyújt az elméleti tudás bővítésére és a gyakorlati képességek fejlesztésére. A fiatal nőgyógyászok egyéni és csoportversenyekben mérhetik össze tudásukat.  

Az idei, június 15-e és 17-e között, Valenciában megrendezett Winners Meeting csoportversenyén hatan képviselték a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetet (Berczi Adrienne, Berindán Krisztina, Vida Beáta, Kövér Ágnes, Tándor Zoltán és a csapatvezető, Farkas Zsolt). A csapat a nemzetközi laparoszkópos varróversenyen nyolc csapatból a második helyen végzett. A kongresszust a GESEA (Gynaecological Endoscopic Surgical Education and Assesment) program is támogatta, ami az európai szervezet, az ESGE (European Society for Gynaecological Endoscopy) által elfogadott strukturált endoszkópos nőgyógyászati képzési program.  

-    Az eredmény azért is fontos, mert a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet elkötelezett a fiatal nőgyógyászok endoszkópos képzésében. Követve a vezető szakmai társaságok ajánlásait saját endoszkópos szárazlaborral rendelkezik, melyben Krasznai Zoárd intézetigazgató, illetve az én irányításom alatt a képzés a nemzetközi (GESEA) program irányelveit követi. Ezzel biztosított a lehetőség a régió fiatal nőgyógyászai számára az európai színvonalú endoszkópos (hiszteroszkópos, laparoszkópos) gyakorlati alapképzettség megszerzésére – mondta Farkas Zsolt csapatvezető, a DE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet szakorvosa. 

A kongresszuson a GESEA programban szereplő level 1 és level 2 endoszkópos vizsga megszerzésére is lehetőség volt. A Debreceni Egyetem szakemberei közül négyen vettek részt az idei GESEA vizsgán, ahol Farkas Zsolt meghívott vizsgáztatóként segítette a lebonyolítást. 

-    A nemzetközi laparoszkópos varróversenyen elért szép eredmény és az endoszkópos kurzusokon résztvevők által sikeresen teljesített GESEA vizsgák növekvő száma mutatja a képzés eredményességét és a jövőbeni nemzetközi akkreditációs tervek létjogosultságát – emelte ki Krasznai Zoárd, a DE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet igazgatója.  

A verseny érdekessége, hogy a rivális magyarországi csapatot is a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetében készítették fel.   

Sajtóközpont - CzA