Egyetemistából vállalkozó

Miért érdemes már hallgatóként vállalkozni? Hogy kezdjünk hozzá? Hogyan segíthet a Debreceni Egyetem? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők DEViK – Üzleti Innovációs Klub keddi találkozóján.

- Az egyetem és a család egyfajta védőhálót biztosít, ezért hallgatóként szinte kockázat nélkül próbálhatjuk ki, mennyire versenyképes az ötletünk – így vélekedett Budai Nikolett, a Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) hallgatója a Kazánházban rendezett programon arról, miért érdemes már az egyetemi évek alatt belefogni egy saját vállalkozásba.

Érveit az RF Anatomy, a nagysikerű anatómiai atlasz applikáció társalapítója is megerősítette. Fábián Ádám szerint ötleteink megvalósításának csak a félelem, a kifogások és olyan emberek vethetnek gátat, akik nem hisznek a sikerben, ezért csak annak beszéljünk terveinkről, akinek szükséges.

A Debreceni Egyetem Üzleti Innovációs Klubjának előadássorozatán Gályász József, a DE GTK tanszékvezetője elmondta, hogy ezt a generációt már másként kell megszólítani, mint a korábbiakat. Ezért is rendezik meg a DEViK találkozókat havonta egy szórakozóhelyen, ahol kötetlen formában cserélhetnek tapasztalatokat az egyformán gondolkodók, valamint építhetnek kapcsolatokat, köthetnek üzletet a vállalkozó szellemű hallgatók.

- Ezeken az alkalmakon, az előadóinkon keresztül olyan üzeneteket próbálunk átadni a diákoknak, mellyel átalakul a gondolkodása és akár egy innovatív vállalkozó is lehet belőle – tette hozzá Gályász József.

A DE GTK másik oktatója, Popovics Péter a Debreceni Egyetemen immár 6 éve működő Team Academy előnyeire hívta fel az érdeklődők figyelmét. Ez a képzési forma a csapatban vállalkozás rejtelmeibe avatja be a hallgatókat, úgy, hogy már a tanuló idő alatt saját vállalkozást alapítanak és működtetnek a diákok.

- A jó üzleti modellhez egyetlen dolog szükséges: a jó időzítés. Semmi nem olyan erős, mint egy ötlet, aminek eljött az ideje – ezt már Hild Imre, a Magyar Innovációs Szövetség munkatársa mondta villámelőadásában.

Bene Tamás, az egyetem Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központjának munkatársa a cégalapításhoz adott jó tanácsokat a hallgatóknak. Kiemelte a védjegy fontosságát, amely nem azonos a cégnévvel és a domain névvel, és alig több mint 70 ezer forintért tíz évre védettséget nyújt egy cégnek abban, hogy az általa kínált termék vagy szolgáltatás ne legyen összetéveszthető máséval, illetve a vállalkozás tudta nélkül más ne kereskedhessen azzal.

Kissné Tóth Tímea, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kissné Gyarmati Ágnes pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szolgáltatásait foglalta össze. Az igénybe vehető uniós forrásokról Buzás László, a Széchenyi programiroda regionális igazgatója adott tájékoztatást.

A találkozó összegzéseként Pető Károly a Gazdaságtudományi Kar dékánja hangsúlyozta: a GTK valamennyi - összesen 16 – szakja üzleti tudományokban akkreditált képzés, így aki itt tanul, az minden olyan kompetenciára szert tehet, amellyel sikeres vállalkozást indíthat és működtethet.

Sajtóiroda-TB