Újabb Lendület-kutatás a DE-n

Az MTA Lendület Programjának keretében folytathatja áttörő eredményeket ígérő kutatását az édesvízi hidrák testméretváltozásának hatásairól a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense, Tökölyi Jácint.

Mintegy tíz éve foglalkozik az édesvízi hidrák kutatásával Tökölyi Jácint. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense korábban a rejtélyes állatok öregedését és kimagasló regenerációs jellemzőit vizsgálta ökológiai és evolúciós megközelítésben.

1. ábra - Az édesvízi hidrák nagyfokú regenerációra képesek, a kettévágott állat újranöveszti elveszített testrészeit (Révész Hanna felvételei)

- Az állatok testmérete olyan alapvető biológiai tulajdonság, amely befolyásolja a környezettel és más élőlényekkel való interakciókat. Hidráknál is azt tapasztaltuk, hogy különbség van eltérő testméretű egyedek táplálkozása, szaporodása, viselkedése és élettartama között. Mivel tudtuk, hogy az állatok egyedülálló regenerációs képessége lévén egy speciális eljárással lehetőség van testméretük mesterséges módosítására, ezért kezdtünk bele a kísérletbe. A néhány milliméterestől egy centiméteresig terjedő példányok méretét mintegy ötven százalékkal tudjuk megnövelni vagy csökkenteni az eljárással, anélkül, hogy a növekedést befolyásolnánk. Tudomásunk szerint ez az első eset, hogy a testméret hatásait kísérletesen vizsgálják. Korábbi megfigyeléseink szerint a kísérletesen lecsökkentett testméretű egyedeknél visszaszorul a szaporodás, kevesebb utóduk lesz, viszont megnő az élettartamuk – magyarázta a hirek.unideb.hu-nak Tökölyi Jácint.

Az egyetemi docens kifejtette, hogy a kutatás során vizsgálni fogják a jelenség hátterében levő külső és belső tényezőket, a hőmérséklet, a táplálék és a mikrobiom szerepét, a testméretfüggő szaporodás, anyagcsere és öregedés genetikai hátterét, valamint a klímaváltozás várható hatásait ezen tényezőkre.

2. ábra - Kísérletesen megváltoztatott testméretű hidrák szaporodása, öregedése és regenerációja (Nehéz Erzsébet Ágnes felvételei)

Az MTA Lendület Programjának idei kiírásra idén 64-en jelentkeztek. Közülük 15-en – 10 férfi és 5 nő – nyerték el az akadémiai támogatást. Tökölyi Jácint Biológiai allometriák kísérletes vizsgálata című pályázatával a Lendület I. kategóriában szerepelt eredményesen. Ebben a kategóriában azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhattak támogatásra, akik 38 évnél fiatalabbak (1983. augusztus 31. után születtek), PhD-fokozatukat 2017. szeptember 1. előtt szerezték meg, továbbá korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

A Lendület Program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. A Lendület Program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, ennek megfelelően célja, hogy a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosítson forrást.

Sajtóiroda - TPL