Díjazták a jövő sporttudósait

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete elismerő okleveleket adott át az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) eredményesen szereplő és résztvevő hallgatóknak. A DESKI azokat a végzős medikusokat is jutalmazta, akik a korábbi években pályára léptek a Medikus Kupán.

- Az eredmények azt bizonyítják, hogy a tudományt és a sportot össze lehet hangolni, a kettő erősíti egymást, a kutatásokkal pedig a hallgatók segíthetik nem csak a debreceni, hanem az országos sporttudomány fejlődését is – mondta el Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója a kedden, a Főépület előtti téren megtartott ünnepélyes oklevélátadón.

Az OTDK Sporttudományi Szekciójában kiválóan teljesítő és az azon résztvevő fiatalok a 2017-ben elindult Hallgatói Tehetséggondozó Program ünnepélyes zárórendezvényén vehették át az elismerő okleveleket. Az eseményen a felkészítőik, valamint a bíráló bizottság tagjainak munkáját is elismerték.

Balogh László szerint a tehetséggondozó program révén a hallgatók közelebb kerülhettek a tudomány világához, és megismerhették azokat a korszerű lehetőségeket, amik segíthetik őket a további kutatásaikban.

- A sporttudomány pár éve kezdte meg a felzárkózást a többi tudományterülethez, mostanra pedig olyan interdiszciplináris területté vált, mely az orvos- és élettudományon, a gazdaságtudományon, társadalomtudományon, műszaki tudományon vagy akár az élelmiszertudományon át sokféle szakterületet érintő, szerteágazó kutatói tevékenységet foglal magába. Az egyik legfontosabb célunk a kutatói-oktatói utánpótlás-nevelés és a tehetséggondozás támogatása. Ennek megfelelően segítettünk a hallgatóknak abban, hogy a lehető legkorszerűbb sporttudományi eszközöket használhassák, bekapcsolódhassanak a témavezetők nemzetközi szintű kutatásaiba, a közös kutatási eredmények pedig megfelelő publicitást kaphassanak – közölte az intézetvezető.

Mint arról korábban beszámoltunk, az OTDK Sporttudományi Szekciójában a legtöbb első helyet a Debreceni Egyetem hallgatói szerezték meg, összesen 25 pályaművet neveztek be az idei kiírásra.

Az ünnepélyes oklevélátadón azokat a végzős medikus hallgatókat is díjazták, akik az elmúlt években részt vettek az orvos- és egészségtudományi képzéseken tanulóknak meghirdetett, a hazai felsőoktatás legnagyobb létszámú sportos eseményének számító Medikus Kupán.

Varga Katalin, a DESKI testnevelő és szabadidő koordinátora emlékeztetett arra, hogy az eddigi utolsó, 2019-es kiíráson a Debreceni Egyetem diadalmaskodott és visszahódította a legjobb egyetemnek járó serleget. A keddi ünnepségen az egyetemi labdarúgó-, kézilabda-, jégkorong- és röplabdacsapat tagjai is oklevelet vehettek át.

Sajtóiroda - BZ