Csaknem ötmillió forintot kapott ajándékba a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája egy a régióban élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó cégtől. A felajánlott pénz nagyrészéből speciális képalkotó endoszkópot vásárolnak.

Az adomány jelképes átadása alkalmával Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a cégtől érkező 4 millió 857 forint nagyrészéből a gyermeksebészet mindennapi működéséhez szükséges úgynevezett fistuloszkópot akarnak venni.

- Ez a képalkotó endoszkóp fistulák, gyulladásos sipolyok felismerésében, ellátásában segíti a gyermeksebészeket. A maradék összegből az intenzív osztályon lélegeztetőgépekhez és monitorokhoz olyan műszereket vásárolnának, amelyekkel a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmát lehet mérni – tájékoztatott a klinikavezető.

Novák Zsolt, a Kerekes Kft. kereskedelmi igazgatója az átadáson arról beszélt, hogy a jelenleg Kelet-Magyarország 8 megyéjében több mint 500 Privát élelmiszerboltot összefogó üzlethálózatuk 25 éve jött létre, s ebből az alkalomból úgy döntöttek, hogy jótékonysági alapot hoznak létre.

– Az ebben összegyűlt 15 millió forintot a működési területünkön található kórházak gyermekápolással foglalkozó részlegei között osztjuk szét – jelentette ki. 

A gyermekklinika műszerparkjának fejélesztésére – elsősorban helyi vállalkozóknak köszönhetően – az alapítvány tavaly csaknem 20 millió forintot tudott fordítani. Főleg a neurológiai ellátás színvonalát emelték, egyebek mellett EEG-szobát hoztak létre. Az alapítványnak az oktatás, a tudományos munka segítése is célja, így az ezekhez szükséges eszközöket is vásárolnak.

Az intézet jelentős központi támogatásokat is kapott az utóbbi időben, például három mobil ultrahang, lélegeztető gép és monitorok érkeztek, valamint egy helyszíni röntgenhez is hozzájutottak. A DE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján évente nagyjából 6 ezer fekvő és több mint 20 ezer járóbeteget látnak el.


Sajtóiroda - OCs