Új képzés a sportos jövőért

Sportalapozó, mozgásfejlesztő óvodapedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal. Egy új oktatópályát is építenének a kar területén.

Az Ovi-Sport Programot és az alapítványt is Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója hívta életre azzal a céllal, hogy a gyermekeket sportágspecifikus módon lehessen oktatni, ezzel megalapozzák bennük a mozgás szeretetét, a későbbiekben pedig mindennapjaik részévé válhat a sport.

A programba a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara is bekapcsolódott. A február 19-én létrejött megállapodás szerint a kar olyan oktatási programot dolgoz ki, amely során új szakirányú  továbbképzési szak jön létre az egyetemen. A képzéshez a GyGyK választja ki az oktatókat, valamint az együttműködés részeként az alapítvány szakembereit is bevonja a munkába. A kar 2018-ban került először kapcsolatba az alapítvánnyal, akkor fogalmazták meg a szakirányú pedagógus továbbképzési szak megalapítását, és kezdték el kidolgozni az új szak részleteit.

- Egy országosan egyedülálló képzés elindításáról állapodtunk meg. A szakmai tartalmat és a tárgyi feltételeket tekintve egyaránt különleges képzésről van szó, jelentőséget az adja, hogy a mozgás fejlesztése a pedagógus képzésben nagy hangsúlyt kell kapjon. A szakemberek innovatív tudáshoz juthatnak, biológiai, anatómiai, egészségügyi, valamint mozgásfejlesztési módszertani ismereteket szerezhetnek. Az egyetemen nagyon komoly sporttudományi kutatások, sporttal kapcsolatos fejlesztések történtek, ezekhez is illeszkedik a képzés – mondta el a megállapodás kapcsán Gortka-Rákó Erzsébet, a kar dékánja.

Az oktatók az alapítvány által kiadott oktatókönyvet is használják majd. A program alapvető részeként a kar területén az óvodapedagógusok képzését segítő Ovi-Sport Pálya épülhet.

- Számos ponton kapcsolódik Debrecenhez a program, hiszen az alapítvány létrehozója, Buzánszky Jenő a DE utazónagykövete volt, itt rendezik meg a Buzánszky Kupát is, és az egyetem területén az országban elsőként állítottak egészalakos szobrot a legendás labdarúgónak. A Debreceni Egyetemmel közösen Buzánszky-ösztöndíj programot is indítunk azért, hogy minél több óvodapedagógus vehessen részt a képzésben, ami után egyetemi diplomát kaphatnak a szakemberek. Az egyetem nyitott volt a programra, hiszen a gyakorlóóvodáiban már saját forrásból épített pályákat. Azzal lesz teljes a program, hogy a karon is létesülhet egy ilyen. A hatszor tizenkét méteres műfüves pályán a pedagógusok kipróbálhatják, használhatják azokat az eszközöket, amik révén fejleszthetik a gyerekek mozgáskultúráját – hangsúlyozta Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke.

A továbbképzési szak alapítását már bejegyezte az oktatási hivatal. A két éven át tartó képzésre három éves óvodapedagógus tapasztalattal lehet jelentkezni. A szak a tervek szerint már idén szeptemberben, de legkésőbb jövőre elindulhat.

Sajtóiroda - BZ