Bemutatkoznak a fiatal kutatók

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében megvalósult kutatások eredményeiről ad számot január 25-én 49 nyertes pályázó a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának online konferenciáján.

A rendezvényen 5 szekcióban mutatkoznak be előadásaikkal a fiatal kutatók, egyetemi és PhD-hallgatók beszámolva eddig elért eredményeikről.

- A sikeres kutatómunkát pályázati forrás támogatja, a konferencia pedig lehetőséget teremt arra, hogy eredményeiket a nagyközönség elé tárják a fiatal tudósok – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Varga Zsolt.

Az egyetem Tudományos Igazgatóságának vezetője, egyben ÚNKP-koordinátora kiemelte: mivel a támogatás elsősorban kutatásra fordítható, így az egyetem számára is fontos, hogy lehetőséget teremtsen az új tudományos eredmények bemutatására, ösztönözve ezzel a tehetséges hallgatókat és fiatal oktatókat további kiváló teljesítmények elérésére.

A 2020/2021-es tanévben a Debreceni Egyetem nyertes pályázói – alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorvárományosok, oktatók és kutatók – öt, illetve tíz hónapon keresztül részesülnek különböző összegű, havi 100-200 ezer forint közötti ösztöndíjban, összesen 331 millió forint értékben.

A január 25-i rendezvényen az 5 hónapos támogatásban részesülő ösztöndíjasok mutatják be eredményeiket online konferencia keretében, az előadás-sorozat a tervek szerint június 14-én folytatódik, amikor azok kapnak majd szakmai bemutatkozási lehetőséget, akik 10 hónapra, illetve a tanév második félévre nyerték el az ÚNKP-ösztöndíjat.

Sajtóiroda - BZs