Egyetemi szakembert díjaztak

Bokor Éva, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézet adjunktusa kapta a Zemplén Géza-díjat. Az elismeréssel a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya a szintetikus szerves kémiai kutatásokban kimagasló tevékenységet végző negyvenöt év alatti kutatókat jutalmazza.

A szakmai testület minden évben egyszer ismeri el a szakemberek kimagasló munkáját a néhai Kossuth-díjas vegyészről, Zemplén Gézáról elnevezett díjjal. Idén ezt a kitüntetést megosztva kapta a DE Kémiai Intézetében dolgozó Bokor Éva.

- Nagyon megtisztelő számomra, hogy megkaphattam a díjat, ami egyrészt az eddigi munkám elismerése, másrészt pedig arra ösztönöz, hogy továbbra is nagy elhivatottsággal dolgozzak. A szerves kémia területén kutató, munkálkodó szakemberek számára ez egy fontos díj, az egyik legjelentősebb elismerésnek számít – mondta az egyetemi adjunktus.

Bokor Éva a DE TTK Szerves Kémiai Tanszékén szénhidrát tartalmú kismolekulák, úgynevezett  glikomimetikumok szintézisével foglalkozik. Az ilyen természetes szénhidrátokat untázó vegyületeknek számos biológiai alkalmazása lehet. Bokor Éva munkája elsősorban potenciálisan antidiabetikus, illetve rákellenes hatású monoszacharid származékok tervezésére és előállítására irányul.

Az elismerést 2020. december 17-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában vette át az egyetemi szakember.

Sajtóiroda - BZ