Szakképzés a stratégiai területen

Fokozatosan bővülő egészségügyi szakképzési rendszer kiépítését tervezi a Debreceni Egyetem. Az új intézményi egység alapja a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában szeptembertől induló egészségügyi asszisztens, laboráns és általános ápoló képzés.

- A Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában induló egészségügyi szakképzés mind az egyetem, mind a város, mind a régió számára nagy jelentőségű, mivel a térség és egyben az ország legnagyobb egészségügyi ellátó rendszere számára képez szakdolgozókat, biztosítva ezzel a DE Klinikai Központ, valamint a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szakdolgozóinak utánpótlását.  A szakképzés megindítását a jelenlegi szociális és társadalmi igények mellett a munkaerőpiac egyre nagyobb igénye is indokolja. Az egyetem számára fontos szempont az is, hogy az iskola befejezése után várhatóan sokan folytatják majd tanulmányaikat a DE orvos- és egészségtudományi képzésein- jelentette ki Bartha Elek a csütörtökön tartott online sajtótájékoztatón. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettes szerint a DE Klinikai Központ és a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház által biztosított klinikai háttér, valamint az egyetem pallagi intézményének évek óta tartó fejlődése biztosíték a sikeres egészségügyi szakképzés beindításához.

Szeptembertől a tervek szerint egy 32- 36 fős osztály: egészségügyi asszisztensek, laboránsok és általános ápolók képzése kezdődik meg a DE Balásházy János gyakorlóiskolájában a DE Klinikai Központ és a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház együttműködésével.

- Az egészségügyi képzés oktatási rendszerét a munkaerőpiac igényeit figyelembe véve alakítottuk ki. Ez alapján döntöttünk az 5 éves egészségügyi asszisztens, valamint laboráns és a 6 éves általános ápolói képzés beindítása mellett. Terveink szerint azonban fokozatosan bővíteni fogjuk a szakképzést- tájékoztatott Gál Mária.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke kifejtette: a gyakorlati képzést biztosító intézményekben a technikai és személyi feltételek maximálisan biztosítottak. Az oktatás első szakaszában demonstrációs termekben szerzik meg az alap tapasztalati készségeket a diákok, ezt követően folytatódik a képzés közvetlenül a betegellátásban.

- A 12. évfolyam végén általános ápolási és asszisztensi vizsgát tesznek a tanulók. A megszerzett végzettséggel akár munkát is vállalhatnak a fiatalok, és munka mellett folytathatják tanulmányaikat a választott szakirányon. A DE lehetőséget biztosít tanulmányaik folytatására a felsőoktatásban, ahol a szakképzésben megszerzett kredit pontjaik révén le is rövidülhet a felsőoktatási képzésük.
  
A DE Balásházy János gyakorlóintézménye a szakképzési rendszer folyamatos megújulását követve fokozatosan kezdte meg szakemberek képzését a logisztika, a közgazdaság, valamint a sport területén. Ennek a nyitásnak a része az egészségügyi ágazati oktatás beindítása.

- Közel két éves előkészítés után a pallagi intézmény kapcsolódik a fenntartó Debreceni Egyetem stratégiai területéhez, az egészségiparhoz. Egy új intézmény egység alapjait tesszük le az egészségügyi szakirányú képzés beindításával. A folyamatosan bővülő szakképzési rendszerünkkel biztos életpályát kívánunk biztosítani diákjainknak, és szeretnénk, hogy minél többen folytassák tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen – tette hozzá Filep Miklós a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója. 

A szeptemberben induló új képzésre február 15-éig lehet jelentkezni.

Sajtóiroda - BZ

Sajtóiroda-ÉE