Harminc éves az Egészségügyi Kar

Nyíregyházán 1990-ben indult egészségügyi főiskolai képzés. Története során a kar több olyan szakot hozott létre, melyek a város és a régió számára stratégiai jelentőségűek. Az EK olyan intézménnyé vált, ahol dolgozni és tanulni is presztízsértékű

Rendezvénysorozattal ünnepelte volna idén alapításának harminc éves jubileumát a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. A jeles évfordulóról azonban a pandémia miatt nem tudtak megemlékezni. Móré Mariann dékán a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, találkozhattak volna azokkal, akik a kar történetében meghatározó szerepet töltöttek, vagy töltenek be, ám erre nem volt lehetőség.

A kari vezető emlékeztetett: a járvány első hullámában azért kellett küzdeni, hogy a hallgatók befejezhessék a tanévet, teljesíthessék a gyakorlataikat, záróvizsgát tegyenek és megkaphassák a diplomájukat. Ebben a helyzetben ez jelentette a legnagyobb kihívást az intézmény számára, hiszen a fiatalokra minél hamarabb számít a munkaerőpiac.

Móré Mariann dékán az elmúlt három évtizeddel kapcsolatban kifejtette: a kar hatvan hallgatóval indult, ma már csaknem ezernégyszázan tanulnak az intézményben.

- A főiskolai képzőhelyként indult EK olyan oktatási palettát alakított ki, mely Nyíregyháza, valamint a régió számára egyaránt stratégiai jelentőséggel bír. A térség számára létfontosságú tudást biztosítanak a fiataloknak, akik így rögtön a diploma megszerzése után elhelyezkedhetnek a szakmájukban, köszönhetően például annak, hogy a gyakorlóhelyeken piacképes tudást, hasznos tapasztalatokat szerezhetnek – mutatott rá a dékán.

A képzésekről szólva Móré Mariann kiemelte az oktatók gyakorlati tapasztalatait, a hallgatók megismerhetik , az egyes szociális ellátási formák sajátosságait is.

- Személyes tapasztalatszerzésre van lehetőség, az oktatók, a Szociális és Társadalomtudományi Intézetben dolgozók egy része civil szervezeteknél is tevékenykedik, az Egészségtudományi Intézet munkatársainak többségre a karon végzett, a szakmában dolgozik, vagy dolgozott. Ez nagyon fontos, mert az tud igazán jól oktatni, akinek van gyakorlati tapasztalata is. Ez igazán nagy értékünk. Mindenki büszke arra, hogy itt dolgozik, nagyszerű érzés, ha ilyen visszajelzéseket kapok. A kollégákat nem csak a mindennapi kihívások, a tudományos elvárások viszik előre, hanem az is, hogy egy ilyen intellektuálisan ösztönző közegben tevékenykedhetnek. A város, a megye is elismeri a teljesítményüket, hiszen a szakmai testületekbe rendre meghívják őket – tette hozzá a dékán.

A kar történetében az ápoló, a szülésznő, a védőnő, a szociális munkás és a mentőtiszt képzés beindítása után a nemzetközi kapcsolatok kiépítése is fontos lépés volt. Kilenc patinás külföldi egyetemmel dolgozták ki a szociális munka és szociális gazdaság mesterszakot, ami a hallgatóknak a külföldi szakmai tapasztalatszerzésre, az oktatóknak pedig a tudományos ismeretek bővítésére, magasabb szintű kutatómunka elvégzésére ad lehetőséget.

Az egyik legjelentősebb terv a karon az, hogy jövő szeptemberben Nyíregyházán egy angol nyelvű ápoló szak, Szolnokon pedig ápoló és védőnő képzés indul, reagálva ezzel az ottani munkaerőpiaci kihívásokra.

Ünnepelni ebben az évben ugyan nem tudott az Egészségügyi Kar, viszont tervezik, hogy jubileumi kiadványkötettel megemlékeznek majd az évfordulóról.

Sajtóiroda - BZ