Biztonságos visszatérés az egyetemre

A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói közül kizárólag a tünetmentesen érkezők léphetnek be az országba, de két negatív PCR-teszt bemutatásáig valamennyiük számára kötelező a 14 napos járványügyi megfigyelés. A diákok egyetemi matricával is jelezhetik a karantént szomszédaik megnyugtatására.

Hazánkban a legnagyobb létszámban a Debreceni Egyetemen tanulnak külföldi állampolgárságú hallgatók. A 2020/2021-es tanévet mintegy 6500-7000 külföldi hallgató kezdi meg, közülünk mintegy 2500-3000 diák augusztus végén, szeptember elején tért vissza, illetve érkezett első alkalommal Debrecenbe. A koronavírus-járvány veszélye miatt az intézmény a kormányzati intézkedéssel összhangban, sok esetben annál nagyobb szigorral ellenőrizte a beutazó hallgatók vírusmentességét.

- Már az augusztusban a városba érkező külföldi hallgatóinktól azt kértük, hogy a helyben végzett két negatív PCR-teszt bemutatásáig ne hagyják el a karantént. Az augusztus végén megjelent kormányrendelet pedig rögzíti, hogy csak azok a külföldi hallgatók léphetnek be Magyarország területére, akiknél nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ők a belépést követően 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténba kerülnek. Csak akkor hagyhatják el azt, ha 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal negatív eredményt mutat az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő SARS-CoV-2 PCR-teszt. Valamennyi járványügyi megfigyelés alatt álló külföldi hallgató – azok is, akiknek pozitív volt valamelyik tesztjük – a járványügyi hatóság által a járványügyi megfigyelésre alkalmasnak minősített helyen van elszállásolva – tájékoztatott Jenei Attila.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának (NOKK) igazgatója hozzátette: az intézmény évek óta biztosít átmeneti szállást a fizetős és a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjjal érkező külföldi hallgatóinak. Ehhez az egyetemi kollégiumok maximális kihasználtsága miatt egy debreceni szálloda vendégektől elzárt szárnyában foglal szobákat. Ezt a kapacitást növelte meg az intézmény a pandémiás helyzet miatt, ugyanis a szobák alkalmasak a járványügyi megfigyelésre.

Azokat a hallgatókat, akiknél időközben kimutatták a koronavírust, izoláltan, a szükséges járványügyi intézkedések mellett megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik, szükség esetén kórházba szállítják.

A NOKK-nál egy speciális, 20 fős csoport foglalkozik a külföldi hallgatók járványhelyzethez kapcsolódó ügyeivel, egy külön matricát is készítettek a járványügyi megfigyelés alatt álló hallgatók számára.

- A tájékoztató matricánk célja, hogy a járványügyi megfigyelés alatt lévő külföldi hallgatók megnyugtassák a szomszédaikat, hogy nem betegek, csupán karanténban vannak a járvány terjedésének megelőzése miatt – jegyezte meg Jenei Attila.

A Debreceni Egyetem a koronavírus-járványhoz kapcsolódó valamennyi intézkedése terén szorosan együttműködik a területileg illetékes Debreceni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával és a kormányzati szervekkel.

Sajtóiroda - TPL