Tanítsunk Magyarországért tábort szervezett a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja. A programban részt vevő gyerekek az őket segítő egyetemista mentorok mellett a Debreceni Egyetemmel és a Böszörményi úti campusszal is megismerkedhettek.

Tizenegy mentor és harminc általános iskolás találkozott a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A DE a kezdetektől fogva, 2018 óta részt vesz a Tanítsunk Magyarországért programban. Az ehhez kapcsolódó, augusztus 26-án megrendezett táborban az általános iskolás gyerekek az egyetemista mentorok irányításával sportos, közösségformáló, csapatépítő vetélkedőkön vehettek részt.

Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója a tábor megnyitóján hangsúlyozta: a program támogatja a benne résztvevő öt egyetem, köztük a debreceni intézmény vonzáskörzetében működő iskolákat. Összesen tizenegy általános iskolába küld a DE egyetemista mentorokat a tizennégy karról annak érdekében, hogy segítsenek a gyerekeknek eligazodni az élet fontos kérdéseiben, a tanulásban, az életstratégia kialakításában, a céltudatos pályaválasztásban.

- Az egyetem számára lényeges, hogy a kistelepülésekkel jó kapcsolatokat ápoljon. Nemcsak az oktatás miatt fontos az, hogy a fiatalok a továbbtanulásnál az egyetemet válasszák, hanem azért is, mert gazdasági és társadalmi szempontból ezer szállal kötődik az intézmény a térséghez. Ezért is csatlakoztunk elsőként a programhoz. A jövő tanévben végez az az általános iskolai évfolyam, amely elsőként vett részt a kezdeményezésben, így jövő nyáron tudjuk majd lemérni, mennyire volt sikeres a mentorprogram. Abból a szempontból viszont már most nyereségesnek tekinthető, hogy az egyetemen belül kialakult egy olyan csapat, amely a Tanárképzési Központ munkatársain kívül pszichológusokat, mentálhigiénés szakembereket, pedagógusokat, neveléstudományi szakértőket és mentorhallgatókat tömöríti, ezáltal sokkal komplexebben láthatók a térség társadalmi, oktatási kérdései mint korábban – emelte ki a főigazgató.

A két évvel ezelőtt indult mentorprogramban kiemelkedően teljesít a Debreceni Egyetem, ugyanis a megyéből eddig több mint kétszázhetven iskolást közel száz debreceni egyetemista mentor segített.

Sajtóiroda - BZ