Egy rendkívüli tanév eredményei

Kiváló eredménnyel zárta a tanévet a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája, amely a rendhagyó időszakban is megőrizte pozícióit az oktatási intézmények országos rangsorában. Idén is jelentős volt a túljelentkezés az egyetem gimnáziumában és általános iskoláiban.

A Csengő utcai gimnázium 159 végzős hallgatója tett sikeres érettségi vizsgát. Szeptemberben a helyükre a 7. és 9. évfolyamra összesen 180 diák érkezik.
 

- Az intézmény öt osztályának tanulói érettségiztek májusban, többségük emelt szinten is. A vizsgák átlaga 4,74 lett. Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy idén ez a teljesítmény csak az írásbeli vizsgák sikerét mutatja. Figyelembe kell venni, hogy az elmaradt szóbelik általában javítják az érettségik végső eredményeit- mondta Futóné Monori Edit, a Debreceni Egyetem (DE) Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája intézményvezetője.

A DE gyakorlóiskoláinak átlaga feladatellátóhelyenként, minden területen kiváló.
 
- A tanulmányi átlag a gimnáziumban 4,72., az Arany János téri feladatellátási hely 4,79 és a Kossuth utcai feladatellátási helyen 4,75 lett. Nagy a túljelentkezés, mindkét általános iskolánkban huszonnyolc fős osztályokkal kezdik a 2020/ 21-es tanévet. Továbbra is vonzó az iskolaválasztáskor a szülők számára, hogy szigorú pontrendszer alapján, a belső továbbhaladási szabályzat szerint, akár felvételi nélkül is bejuthatnak a gyerekek a gimnáziumba. Most végeztek az első ilyen évfolyamok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a módszer sikeres, a tanulók kiváló eredménnyel fejezték be középiskolai tanulmányaikat - hangsúlyozta Futóné Monori Edit.

Az iskola őrzi pozícióit az országos iskolai rangsorokon. Az utolsó öt év átlagteljesítményét veszi figyelembe a legjobbiskola.hu, listájukon a gimnázium a 6 évfolyamos képzések területén országosan a 9., míg a 4 évfolyamos területen a 13. helyen áll. A HVG listáján a 28., a gyakorló iskolák rangsorában pedig az előkelő 4. pozíciót foglalja el a DE gimnáziuma; az általános iskolák is kiemelkedő helyen végeztek az oktatási intézmények minősítő listáin.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt bevezetett online oktatás beindítása zökkenőmentes volt a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában.

- A digitális munkarendben az ellenőrzés területén fogalmazódott meg a legtöbb kérdés. Az oktatás az új módszerekkel a visszajelzések alapján zavartalan volt, a számonkérések módján azonban még finomítani kell. A járványhelyzet miatt elrendelt hosszú, kényszerű szünet hatással lesz a következő tanévre, elsősorban az alsó tagozatos diákok munkarend megtartására. Tapasztalataink szerint a gimnáziumban nem okoz gondot újra felvenni a tanulás fonalát. A következő időszak nagy kérdése, hogy a rideg digitális térbe áthelyezett oktatást hogyan lehet személyesebbé tenni, hiszen a pedagógus szakma sokkal több a tananyag átadásánál - hangsúlyozta az intézményvezető.

A köznevelési törvényben módosították a hatéves gyerekek tankötelességére vonatkozó szabályokat. A törvényi változások miatt az arányuk megnőtt az elsőévesek között.

- A következő tanév nagy feladata lesz az alsó tagozatokon a fokozott differenciálás. Ez az első évben most kiemelt fontosságú. Emellett különösen nagy figyelmet kell azonban fordítanunk a felvételire és az érettségire készülő évfolyamokra is. A rendkívüli tanév pótlása az ő esetükben elengedhetetlen - véli az intézményvezető.
 
Az országos tanulmányi versenyek egy része félbeszakadt és nem hirdettek eredményt.

- A több rangos eredmény közül ki kell emelni, hogy a középiskola egyik tanulója magyar irodalomból OKTV 6. helyezést ért el, az általános iskolások országos matematika versenyén pedig második helyezéssel büszkélkedhet a DE gyakorlóiskolájának egy tanulója - jelentette ki Futóné Monori Edit.

A Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolája vezetője szerint a tanév legnagyobb vesztesei azok a diákok, akik most búcsúztak az iskolától.

- Nem volt hagyományos ballagás. Online videóműsort készítettünk a végzőseinknek. A diákok, a tanárok, a félévi gyakorlatukat sikeresen befejező tanárjelöltek és a szülők együttes munkájának és a Debreceni Egyetem szakmai támogatásának köszönhetően ez a rendhagyó tanév így is teljesnek tekinthető és sikerrel zárult- mondta Futóné Monori Edit.

Sajtóiroda - ÉE