Kancellári interjú a Campus Rádióban

A műszaki képzésfejlesztéshez kapcsolódó beruházásokról és a Debrecen 2030 programban szereplő egyetemi fejlesztésekről is beszámolt Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Egyetem tér című műsorban. Szó volt a járványhelyzet oktatásra és egyetemi életre gyakorolt hatásáról is.

- Több mint 200 pályázati projekt fut jelenleg az egyetemen, ezek közül vannak, amelyek hosszabb távon meghatározzák az intézmény infrastrukturális feltételeit – jelentette ki Bács Zoltán kancellár az FM90 Campus Rádió Egyetem tér című műsorának adott interjúban.

Az egyetemi vezető kifejtette: mintegy 8 milliárd forintból épül fel a Learning Center az Egyetem téri campuson és az Innovációs Központ az egyetem Vezér utcai ipari parkjában, illetve utóbbi helyszínen már lerakták a közel 4 milliárd forintból megvalósuló pilot oltóanyag üzem alapkövét is.

- Tavaly döntött a kormány a járműipari képzési központ fejlesztéséről. Ehhez a 18 milliárd forintos programhoz kapcsolódóan folyamatban van az Ótemető utcai műszaki campus fejlesztésének, az új járműlabor kialakításának, valamint az Egyetem téri Kémiai épület felújításának a tervezése. A Debrecen 2030 program 14,7 milliárd forintot biztosít az egyetemi fejlesztésekre. Ebből részben az Egyetem téri, a Nagyerdei és a Böszörményi úti campus közműhálózat-felújítása valósul meg. Emellett a Főépület külső homlokzatát is felújítjuk, valamint megkezdjük az épület energetikai korszerűsítésének tervezését – sorolta Bács Zoltán. Hozzátette: a sporttudományi oktatási infrastruktúra fejlesztésére, valamint az egyetemi ipari park bővítésére is jut a támogatásból.

A távlati tervek között szerepel az orvosképzéshez kapcsolódó Elméleti tömb felújítása, valamint egy új, egybefüggő képzési központ kiépítése a jelenleg több helyen működő Gyógyszerésztudományi Kar számára. Az elképzelésekben szereplő modern tömbkórház pedig a város egészségügyi ellátásának korszerűsítéséhez járulhat majd hozzá a következő évtizedben.

A koronavírus-járvány kapcsán a kancellár elárulta, hogy oktatási intézményként mind a köznevelési intézményekben, mind a felsőoktatási képzésben hatalmas munkát jelentett az átállás a távolléti oktatásra.

- Nagy segítség volt, hogy az egyetemen önálló szervezeti egységként működik a Multimédia és E-learning Technikai Központ, amely a sokszorosára növekedett terhelés alatt is megállta a helyét. Az egészségügyi ellátásban pedig különösen váratlan helyzetekkel kerültünk szembe, így ebben a szektorban is számos átalakítást kellett megvalósítani. Több területen – például infektológia, belgyógyászat – jelentősen növelni kellett a kapacitást, míg másoknál csökkenteni, így felgyűltek az ellátásra szoruló esetek. A következő hullámra felkészültünk, a Klinikai Központ és a Kenézy Egyetemi Kórház is kidolgozta a szükséges protokollokat, eljárásokat. Ugyanakkor nagyon drukkolunk, hogy szeptemberben a szokásos módon elkezdődjön az oktatás – bizakodott Bács Zoltán.

A tejes beszélgetés meghallgató az FM90 Campus Rádió webtárhelyén.

Sajtóiroda - TPL