Az első év a lovasoknál

Megkezdődik a vizsgaidőszak a lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök szakon. A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) BSc képzésének tavalyi elindítása sikeresnek bizonyult, a szak következő évfolyamára többszörös a túljelentkezés.

- A régió állattenyésztése jelentős, a lovassportok kiemelkedő szerepet játszanak a térségben, hatalmas a kereslet a jól felkészült szakemberek iránt – indokolta a lótenyésztő és lovassportszervező agrármérnök BSc szak beindítását Szabó Csaba, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense. A szakvezető hozzátette: az egyetemen korábban csak felsőfokú szakképzés keretében volt lehetőség a lótenyésztés-, lovassportok területén szakmai ismeret megszerzésére. A lovaságazat az elmúlt években dinamikus fejlődésen, fejlesztéseken ment keresztül, aminek a hatékony működtetését csak magasabban képzett szakemberekkel lehet megoldani. Az intézmény törekvése találkozott az ágazati és hallgatói igénnyel, így 2019 szeptemberében 17 hallgató kezdte meg tanulmányait a hiánypótló képzésben.

- Olyan agrármérnököket képzünk, akik a természettudományi, agrárműszaki, növénytermesztési és állattenyésztési ismeretek birtokában a munkaerőpiac által elismert diplomát szereznek, és a gyakorlati tapasztalataikat, tudásukat a lótenyésztés, illetve a lovassportszervezés területén alkalmazzák – mondta el hirek.unideb.hu-nak Szabó Csaba.

A veszélyhelyzet bevezetése miatt az oktatás és a vizsgáztatás távoktatásban történik. A járvány miatt csak a helyben lakó diákok maradtak.

- A járványügyi előírások betartása mellett ők szívesen segítettek a lovak rendszeres mozgatásában, egészségük és kondíciójuk megőrzésében. A gyakorlati feladatok számonkérése, ahol lehetséges online videós rendszerben működik – a hallgatók az elvégzett feladatról videót töltöttek fel, amit az oktató értékelt. A veszélyhelyzet nyomán a feladatok otthoni végrehajtása, gyakorlása jellemzően nem jelent problémát a hallgatóknak, mivel többségük olyan környezetből érkezett, ahol napi kapcsolatban vannak a lovakkal. A hallgatók között vannak a fogatsport és a díjugrató szakág nemzeti bajnokságában induló versenyzők is – sorolta az egyetemi docens.

A Debreceni Egyetem évek óta kiemelt figyelmet fordít a génmegőrzésre. A nemzeti kincsnek is nyilvánított, in situ génbankban tartott saját tulajdonú gidrán állományon folyik a hallgatók képzése, akik a lovassportszakági ismeretek mellett a génmegőrzés folyamatát is szinte játékosan sajátítják el.

- A veszélyhelyzet után csak fokozatosan lehet pótolni a gyakorlati oktatás e területen elmaradt feladatait. Ebben segíthet az is, hogy a hétféléves képzés utolsó szakaszában a magyar történelmi méneseknél (Mezőhegyes, Szilvásvárad, Hortobágy) tölthetik gyakorlati idejüket a hallgatók – tájékoztatott Szabó Csaba.

A gyakorlati képzés központja a Debreceni Lovasakadémia, a hallgatók idejük jelentős részét itt töltik. Ez a lovasoktatási központ az elmúlt években teljesen megújult. Munkálatok jelenleg is zajlanak, új területtel bővült az intézmény, amely az infrastruktúra terén újabb fejlesztést tesz lehetővé.

- A hallgatók a tanmenet szerint heti három alkalommal gyakorlati (lovaglás, fogathajtás) és elméleti oktatásban részesülnek a Lovaglási és hajtási ismeretek tantárgy keretében. A tárgyfelelős lovasedző munkáját jelenleg két edző segíti. A szak az egyéni fejlesztést állította a gyakorlati képzés fókuszába. Ezért a hallgatói létszám és óraszám növekedés miatt a tervek között szerepel további edző bevonása a képzésbe – ismertette a terveket a szakvezető.

A már meglévő egyéni képességek erősítése mellett a szak hallgatói bekapcsolódhattak a lovas sportélet eseményeinek szervezésébe is. Az ősszel a Debreceni Lovasakadémián megrendezett regionális díjugrató versenyen a diákok szervezőként és indulóként is részt vettek. Bepillantást nyerhettek egy ilyen összetett rendezvény megszervezésének folyamatába.

- A hallgatói visszajelzések pozitívak, sikerült jól meghatározni a képzés irányát. Ezt mutatják a számok is: többszörös a túljelentkezés a szakra, a jelentkezők jelentős része még költségtérítéses formában is vállalná a képzést. A szak elindításával egy olyan képzés jött létre, amely illeszkedik és kiegészíti az országban már meglévő lovas felsőoktatási rendszert, és így sikeresen működik – hangsúlyozta Szabó Csaba egyetemi docens.

Sajtóiroda - ÉE