Tudományról könnyedén, közérthetően

A Kutatók Éjszakáján – szeptember 27-én – ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Debreceni Egyetem. Idén az intézmény négy városban (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Hajdúböszörmény) lévő campusain több mint 150 különleges programmal várja az érdeklődőket.

A program célja évek óta változatlan: közérthetően bemutatni a kutatási eredményeket és módszereket, minél több fiatalt meggyőzve arról, érdemes a tudományos pályát választani.
A Debreceni Egyetem több mint tíz éve rendszeres résztvevője a népszerűsítő programnak, amelyet évente szeptember utolsó péntekén rendeznek meg ország- és Európa-szerte. Ezen az éjszakán az intézmény valamennyi campusán, valamint a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, az Atommagkutató Intézetben és az Agóra Tudományos Élményközpontban összesen több mint 150 program várja a látogatókat.

– A tudomány gyakran elvont és távoli fogalom, ezt is szeretnénk megcáfolni a Kutatók Éjszakáján, bizonyítva, hogy a kutatásoknak, tudományos eredményeknek van egy hétköznapi, mindenki számára érthető oldala, amivel együtt élünk a mindennapokban. Természetesen nem leegyszerűsítve, sarkítva mutatjuk be eredményeinket, hanem hitelesen, ugyanakkor szórakoztató formában, minél több fiatalt meggyőzve arról: érdemes a tudományos pályát választani – hangsúlyozta a programokat ismertető hétfői, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon (MÉK) tartott sajtótájékoztatón Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

Debrecenben a Böszörményi úti campus lesz a rendezvény egyik kiemelt helyszíne, ahol pontyot simogathatnak, mindenki megsütheti a saját kenyerét és csipegethetünk a mikrogreenekből.

- Kíváncsiság, keresés, kutatás, kísérletezés erről szól a valódi tudományos tevékenység, amely a kar oktatóit, kutatót és hallgatóit is jellemzi. Mérnökök sokasága dolgozik azon, hogy kényelmesebbé és biztonságosabbá tegyék életünket. A karon ennek része az a kis üzem, ahol hallgatóink elsajátíthatják, mi a titka a biztonságos élelmiszerek előállításának. Ennek a munkának is szemtanúi lehetnek mindazok, akik eljönnek hozzánk a Kutatók Éjszakáján – fogalmazott Bánáti Diána, a házigazda MÉK dékánja.

Idén első alkalommal az augusztus 1-től a Debreceni Egyetemhez tartozó Szolnoki Campus is csatlakozik az eseményhez.

- Olyan izgalmas előadások lesznek Szolnokon, mint például „A gombócok tudománya" – amelyre a gasztronómia iránt érdeklődőket várják a szervezők. Hajdúböszörményben a gyermekkorral kapcsolatos kutatások állnak a középpontban, itt „A divat a gyermekkor-történetben” címmel még a gyermekruha viselési szokásokkal is megismerkedhetnek a látogatók. Nyíregyházán az elsősegély ismeretének fontosságára hívják fel a figyelmet, bepillantást nyújtva a mentőtiszt szakma rejtelmeibe is – ismertette a programokat Varga Zsolt, az egyetem tudományos igazgatója.

A már jól bevált, népszerű bemutatók mellett a Debreceni Egyetem oktatói, kutatói és hallgatói újdonságokkal is készülnek. Lesz – többek között – „Menekülés a kincses szigetről” címmel fizikai szabadulószoba, Street Science Party a Galéria Kávéháznál, ahol a virtuális valóságból kaphatnak ízelítőt a résztvevők, a Böszörményi úti campuson pedig még azt a különleges kenyeret is meg lehet majd kóstolni, amit – szigorúan tudományos alapon – saját magunk süthetünk – ez utóbbit kóstoló keretében mutatta be mintegy ízelítőként Stündl László, a MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet igazgatója.

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódva különleges festőmaratont szervez a Debreceni Egyetemen a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria. A PsychArt24 rendezvény különlegessége, hogy a pszichoszociális problémákkal küzdő és egészséges emberek együtt festenek 24 órán keresztül az Élettudományi épület aulájában.

A Bölcsészettudományi Kar a Főépületben várja az érdeklődőket, akik olyan különlegességekkel ismerkedhetnek meg, mint a horror vonzereje, a sorozatgyilkos médiaszenzációja, a prostitúció és a valutázás története, a debreceni filozófusok, drámai életutak és morális dilemmák témaköre, a Z-generáció médiahasználata, a távkapcsolatok életképessége, a börtönszleng nyelvezete, a kegyes halál Hollandiában, vagy a rockzene és rendszerváltás kapcsolata. Mindezt annak jegyében bemutatva, hogy milyen sokféleképpen számít a mindennapi életben a humán műveltség, a nyelvek és a kultúrák ismerete.

A regisztrációköteles programokra a kutatokejszakaja.hu oldalon a „helyszín" fül alatt a „Debrecen” címszót kiválasztva lehet jelentkezni, ahol bővebb információ is olvasható az eseményről.

Sajtóiroda - BZs