Amerikai identitás újragondolva

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete ad otthont május 31. és június 1. között az Amerikanisták Magyarországi Társasága 2019-es konferenciájának. A rendezvényre a hazai mintegy 100 amerikanista mellett az Amerikai Egyesült Államokból is népes delegáció érkezett.

A kétnapos tanácskozás az amerikai identitások sokszínűségét és változását térképezi fel előadások és szekcióülések keretében. Az eseményen az amerikanista szakemberek, egyetemi oktatók mellett PhD-hallgatók is részt vesznek.

– A Debreceni Egyetemen évente több mint száz új hallgató kezdi tanulmányát anglisztika és amerikanisztika szakon alap-, mester, tanár- valamint PhD-képzés keretében, ami jól mutatja, hogy ez a terület folyamatosan őrzi népszerűségét a diákok körében – fogalmazott köszöntőjében Csató Péter. Az Angol-Amerikai Intézet Észak-Amerikai Tanszékének vezetője kiemelte: az idén 13. alkalommal megrendezett szakmai tanácskozás jó alkalmat teremt több korosztálynak is az információszerzésre és a kapcsolatépítésre.

-  Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között az oktatási cserekapcsolatok is segítik egymás megértését, amelyre a mostani konferencia is kiváló alkalmat teremt. A nemzetközi helyzet bemutatása különösen fontos egy olyan kiemelt jubileum évében, mint az 1989-es rendszerváltás 30. évfordulója, amikor a szabadság eszméjét tanulmányozhatjuk – hangsúlyozta köszöntőjében Emma Nagy, az USA magyarországi kulturális attaséja.

- A 21. században az USA meghatározó tényező a világban, ezért fontos, hogy Magyarországon, így Debrecenben, a Debreceni Egyetemen is segítsük a tőlünk földrajzilag távoli állam és kultúra megismerését, megismertetését egy közös fórum keretében, ahol az azonos területen dolgozók képet kapnak egymás munkájáról és a legfrissebb tudományos eredményekről – mondta Glant Tibor, az Amerikanisták Magyarországi Társaságának elnöke.

A kétnapos eseményen csaknem 70 előadást hallhatnak a résztvevők a Debreceni Egyetem Főépületében.

Sajtóiroda - BZs