Egyetemi díjazottak a város napján

Debrecen Város Díszpolgára címet adományozott a közgyűlés Barta Jánosnak, a Debreceni Egyetem Egyetemes Történeti Tanszék professor emeritusának. A város sajtódíjasa pedig az egyetem fenntartásában működő FM90 Campus Rádió ügyvezető-főszerkesztője, Tóth Judit lett.

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés nagyrabecsülését fejezi ki azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához, akik a város nemzetközi hírnevét tovább erősítették. Idén Barta János professor emeritusnak ítélté oda a kitüntetést.

Barta János történelem-angol-néprajz szakos diplomája megszerzésétől kezdve 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Debreceni Egyetem oktatója volt, 1999-től 2010-ig egyetemi tanárként. 1987-től 2005-ig tanszékvezető, 1994 és 2002 között a Történelmi Intézet igazgatója volt, több alkalommal töltött be dékánhelyettesi tisztet. Jelenleg az Egyetemes Történeti Tanszék professor emeritusa. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 19 önálló kötete jelent meg, s részt vett a Debrecen történetéről szóló monográfia megírásában is. Magyar és egyetemes történeti munkái híven tükrözik és képviselik Debrecen értékeit. Esetében a sikeres tudományos előmenetel példamutató módon egyesült a közéleti szerepvállalással: a Történelmi Társulat országos választmányának titkára, az Őrváros Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, s több mint tíz éve a Debreceni Szemle című folyóirat főszerkesztője. Az önkormányzat korábban Debrecen Város Kultúrájáért Díjjal, majd Csokonai-díjjal ismerte el munkásságát.

Debrecen Város Sajtódíja az elektronikus vagy írott sajtóban dolgozó újságírónak adományozható a városról való objektív tájékoztatás, a város népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként. A közgyűlés 2019-ben az FM90 Campus Rádió ügyvezető-főszerkesztője, Tóth Judit munkáját jutalmazta Debrecen Város Sajtódíjával.

Tóth Judit 34 éve dolgozik az országos és helyi médiában. A mai városi televízió elődjeként megalakult kábeltelevízióban kezdett műsorvezetőként dolgozni, majd 12 éven át volt szerkesztő-műsorvezető-riporter a Magyar Rádió debreceni regionális stúdiójában. A Debrecenben történt eseményekről, a város fejlődéséről rendszeresen tudósította a Kossuth Krónikát, a „Magyarországról jövök” című magazint, illetve a regionális stúdiók közös magazinműsorát. 1998-ban a Magyar Rádió elnöke kitüntetéssel ismerte el odaadó munkáját. Napi híradások és magazinok műsorvezetőjeként, szerkesztőjeként dolgozott a Magyar Televízió regionális stúdiójában, de olyan országos műsorokban is közreműködött, mint az Ablak és a Szieszta. 2003 óta a Debreceni Egyetem fenntartásában működő Friss Rádió, majd FM90 Campus Rádió ügyvezető-főszerkesztője, a mai napig személyesen is részt vesz a napi műsorkészítésben. Legfőbb feladatának továbbra is a korrekt tájékoztatást tekinti a város és az egyetem életéről.

A kitüntetettek csütörtökön a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen vették át az elismeréseket a Kölcsey Központban.

 

Fotók: Miskolczi János

 

Sajtóiroda