Parlez-vous français?

Kiállítás, élménybeszámoló, módszertani műhelybeszélgetés és fordítóverseny – gazdag a Francia Hét programja, amelyet idén már második alkalommal szervez meg az egyetemen április 8-11. között a Bölcsészettudományi Kar Francia Tanszéke.

A programsorozat keretében kedden „Debrecentől Párizsig - Alkotói pályák Debrecen és a francia kultúra vonzásában” címmel kiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárában. A tárlaton tablók, könyvek, ismertetők kalauzolják az érdeklődőket a művészetek világában, számos híres irodalmár, író, költő és képzőművész munkáján keresztül – köztük Ady Endrét és Szabó Magdát bemutatva, akik egyaránt kötődnek Debrecenhez és a francia szellemi, művészeti élethez.

- A Francia Hét eseményeinek csakúgy, mint a most nyíló kiállításnak nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a francia kultúrát a magyar közönséghez – mondta megnyitójában Nagy Andrea. A Francia Tanszék vezetője kiemelte: a tárlat olyan jeles magyar művészek francia kapcsolódásait mutatja, akiknek az alkotói pályája Debrecenben indult, egy ideig itt formálódott, vagy épp itt teljesedett ki, de hosszabb-rövidebb időre Franciaországot választották második, szellemi otthonuknak.

A Francia Hét keretében a Főépület 3. emeleti kerengőjén fotókiállítás látható, amely Franciaországra emlékeztető magyarországi utcaképeket mutat be. A rendezvénysorozat szerdán Franciaországot Erasmus-ösztöndíjjal megjárt hallgatók élménybeszámolójával folytatódik, és ugyancsak szerdán tartják a francia nyelvet tanító pedagógusok és leendő franciatanárok szakmai műhelyét is, ami kiváló alkalmat teremt a tapasztalatcserére. Csütörtökön fordítóversenyen mérhetik össze tudásukat az alap-, mester, tanár- és fordító szakos egyetemisták, valamint a város középiskoláiból érkező diákok.

A Francia Hét április 11-én a fotóverseny eredményhirdetésével zárul a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs