Egy járműipari és egy villamosenergetikai vállalkozással kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem. Az INFOWARE Zrt., valamint a TRIGON Electronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft. vezetői szeptembertől az egyetemi oktatásba is bekapcsolódnak.

- A Debreceni Egyetem célja, hogy a rendkívül erős egészségipari beágyazottsága mellett a műszaki-területen is megfeleljen a városban jelenlévő és betelepülő vállalatok fokozott igényeinek, mind a kutatás-fejlesztés, mind az oktatás területén – jelentette ki Pintér Ákos általános rektorhelyettes az együttműködések ünnepélyes aláírásán, hétfőn a Debreceni Egyetemen.

A rektorhelyettes felidézte, hogy az intézmény az utóbbi időszakban számos multinacionális iparvállalattal kötött stratégiai megállapodást – GE, Ruszatom Nemzetközi Hálózat, thyssenkrupp, Continental –, azonban a nagyobb mellett a kisebb hazai cégek is fontos szerepet töltenek be az egyetem életében.

- Érdekünk és kötelességünk, hogy a hazai kis- és középvállalatokkal is együttműködjünk a tudástranszfer, a kutatás-fejlesztés, az innováció kapcsán. A műszaki terület legmeghatározóbb szegmensei között van a járműipar és az energetika, így létfontosságú, hogy ezen a területen is megfelelő partnerhálózatot építsünk ki – hangsúlyozta Pintér Ákos.

Vajda István, a Debreceni Egyetem Mechatronikai és Villamosmérnöki Intézetének egyetemi tanára kiemelte, hogy a két vállalat a hazai ipar meghatározó szereplője, évek óta végeznek kutatásokat az intézmény szakembereivel, és most még magasabb szintre helyezik a közös munkát.

- A műszaki alapkutatások mellett jelentős hangsúlyt szeretnénk arra fektetni, hogy azok a témák, amelyeket a mérnöki oktatásban, kutatásban megjelenítünk, azok a vállalatok valódi megoldandó feladatai gondjai legyenek. Fontos, hogy a hallgatók lássák, milyen kihívások előtt állnak a cégek, az oktatók, kutatók pedig olyan feladatokon dolgozzanak, amelyek az ipari partnerek mindennapjaiban merülnek fel – szögezte le Vajda István.

Simonyi Sándor, a TRIGON Electronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, hogy vállalatuk kifejezetten járműelektronikai rendszerek, azon belül is a járművek hajtásláncának fejlesztésére és kutatására alakult.

- Több mint 10 évvel ezelőtt vált egyértelművé, hogy az alternatív hajtásláncoké a jövő. Ezen a fajsúlyos területen azonban egy kis vállalat egyedül nem életképes, ezért évek óta keressük a kapcsolatot más vállalatokkal és egyetemekkel. A cég ma már egyfajta virtuális tudásközpont, ahol a mindennapi működésben is helye van az egyetemi-ipari kapcsolatoknak. Ezt a tudástranszfert erősíti a megállapodás a Debreceni Egyetemmel, így mi is hozzá tudunk járulni az egyetem kutatási-fejlesztési tevékenységéhez, és a cég is hozzájuthat ahhoz a tudásforráshoz, ami a kiteljesedéséhez szükséges – fogalmazott Simonyi Sándor.

Kertész Sándor, az INFOWARE Zrt. vezérigazgatója a vállalatot bemutatva kitért rá, hogy az nemcsak a hagyományos villamosenergetikai megoldásokkal foglalkozik, de az egyre szaporodó nap- és szélerőművek, illetve más alternatív technológiák kutatásában is az élen jár. Már a 90-es évek óta dolgoznak együtt olyan multinacionális nagyvállalatokkal mint a Siemens és GE, utóbbival éppen a múlt héten állapodtak meg a nagyfeszültségű technikához kapcsolódóan.

- A Debreceni Egyetemmel való együttműködés egyrészt a megfelelő mérnökutánpótlás miatt létfontosságú, másrészt az elmúlt 30 évben gyűjtött gyakorlati tudástapasztalat átadása révén az innováció területén is jelentős eredményeket érhetünk el a jövőben közösen – bizakodott Kertész Sándor.


A hétfőn aláírt együttműködések a kutatás-fejlesztés és innováció mellett a képzésre is kiterjednek, a két vállalatvezető szeptembertől az oktatásban is részt vesz: Simonyi Sándor címzetes egyetemi tanárként, Kertész Sándor mesteroktatóként tart órákat a mérnökképzésben résztvevő hallgatóknak.

Sajtóiroda - TPL