Távol-keletről Európába

Kéthetes magyarországi útja során a Debreceni Egyetemre is ellátogatott a Josai International University (JIU) 18 magyarul tanuló japán hallgatója, akik találkoztak az intézmény japánul tanuló magyar diákjaival is.

A Debreceni Egyetemen csaknem 20 éve adott a lehetőség arra, hogy akit érdekel a távol-keleti ország nyelve és kultúrája, megismerkedhessen Japánnal. A kurzus vezetője már egy évtizede Sato Aya tanárnő, aki a szabadon választható, fakultatív nyelvórákat tartja.

– Öröm számomra, hogy az egyetem valamennyi, 14 karáról évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a hazám irányt, és hogy segíthetek a szemeszter 50-60 hallgatójának megismerni a japán nyelvet – mondta az unideb.hu portálnak Sato Aya, aki – bár évente hazalátogat Japánba – már itthon érzi magát Magyarországon. – Jó érzés honfitársaimmal is találkozni és segíteni nekik abban, hogy jobban megismerjék választott hazámat – tette hozzá a tanárnő.

A Josai International Univesity-n már tíz éve zajlik az a program, amelynek keretében magyar nyelvet és magyar művelődéstörténetet oktatják.

– Fel kell kelteni a japán hallgatók érdeklődését Magyarország iránt, hiszen sokat szinte semmit sem tudnak erről a számukra igencsak távoli országról, és sajnos a Japánban működő egyetemek közül mindössze az Osakai Állami Egyetemen működik magyar tanszék – tájékoztatott Király Attila orientalista, aki japanológus végzettségét már 2009 óta kamatoztatja a JIU-n, amely magánegyetemként is fontosnak tartja az európai kultúra megismertetését.

A hallgatói csoport – amelynek tagjai még soha nem jártak Magyarországon – egy hete érkezett Budapestre, ahol a Japán Alapítvány munkatársai fogadták őket, majd az azóta eltelt napokban a fővárossal ismerkedtek, kirándultak Visegrádra, Szentendrére és több, japán nyelvet oktató egyetemre is ellátogattak. Útjuk során pénteken találkoztak a Debreceni Egyetem japánul tanuló hallgatóival, akikkel közös órán, játékos, japán nyelvű foglalkozáson vettek részt, Mészáros Csaba, a Debreceni Nyári Egyetem oktatója jóvoltából pedig egy előadás keretében a várossal, a régió kultúrájával is megismerkedtek.

A japán diákcsoport szombaton a Hortobágyra is ellátogat, végül a Magyarországon töltött két hét után indulnak vissza Tokióba.

Sajtóiroda - BZs