Fejezetek Oroszország történelméből

Előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken, filmvetítéseken ismerhetik meg az orosz történelemmel kapcsolatos legújabb kutatásokat az érdeklődők az Orosz Történelmi Klubban. A Debreceni Egyetem Orosz Központjának havi rendezvénysorozata szerdán kezdődött.

- A Szlavisztikai Intézet hallgatói kiegészíthetik tudásukat, részletesebben megismerhetik azt a történelmi hátteret, amely egy-egy irodalmi mű megértéséhez nagyon fontos. A történészek pedig elmélyülhetnek bizonyos korszakokban, és tájékozódhatnak a szakma legújabb eredményeiről.  Arra törekszünk, hogy szorosabb együttműködést alakítsunk ki a tágabb régió orosz történelemmel foglalkozó tudósai között, és elősegítsük kutatásaik megismertetését –hangsúlyozta Papp Klára, az Orosz Történelmi Klub társelnöke, a BTK Történelmi Intézet professzora a szerdai megnyitón az egyetem Orosz Központjában.

A rendezvénysorozat keretében a magyar és az orosz történelem érintkezési pontjait is megvitatják a résztvevők. A tudományos előadások a tervek szerint beszélgetéssel zárulnak, az a cél, hogy a magyar és az orosz álláspontot is megismerhessék az érdeklődők. Dokumentumfilmeket és művészfilmeket is vetítenek majd a klubban, melyek történelmi vonatkozásait szakértők segítségével elemzik. A tervek szerint a kutatómunkába is bevonják majd a hallgatókat.

- A Debreceni Egyetem, a Voronyezsi Állami Egyetem, Magyarország Moszkvai Nagykövetsége, és a Tolsztoj Társaság együttműködésben egy kutatás kezdődne a következő évben. Magyar és orosz fiatalok Voronyezs környékét járva az ott élőktől történeteket gyűjtenének a mintegy 100 ezer magyar áldozatot követelő Doni harcokról, és a túlélőkről.  Az elbeszéléseket kötetekbe rendeznénk és kiadnánk – ismertette a terveket Goretity József, az Orosz Központ vezetője, a Szlavisztikai Intézet igazgatója.


Az Orosz Történelmi Klub első rendezvényén Schrek Katalin, a DE BTK Egyetemes Történeti Tanszék tanársegéde „Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatának főbb tendenciái a 19. század első felében” címmel tartott előadást, amelyet több hozzászólás követett.

A klub következő összejövetelein többek között az 1945 előtti orosz-magyar tudományos kapcsolatokról és az 1918. évi breszt-litovszki béke oroszországi, magyar és európai hatásairól, az ezzel kapcsolatos legújabb kutatásokról is hallhatnak majd az érdeklődők.

Sajtóiroda -CzA