Oktatás - Informatika - Pedagógia 2018.

Mára életünk meghatározó elemévé vált az informatika, arra azonban kevesen gondolnak, hogy vajon milyen feltételek mellett van hasznára az emberiségnek? A szakemberek többek között erre a kérdésre keresték a választ a Debreceni Egyetem pénteki konferenciáján.

Az oktatásban használt információs és kommunikációs technológiák álltak a középpontjában annak a tudományos tanácskozásnak, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete tartott az MTA DAB Székházban.


– Az a legfontosabb kérdés, hogy ez a technológiai csoda milyen körülmények, feltételek mellett van hasznára az emberiségnek, a társas kapcsolatoknak, a közösség életének – fogalmazta meg a szakmai találkozó központi gondolatát megnyitójában Pusztai Gabriella. A Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója elmondta: rendezvényükkel a szakmai találkozás lehetőségét kívánják biztosítani azok számára, akik a digitális pedagógiához kapcsolódó témakörben neveléstudományi, pszichológiai, gyógypedagógiai és óvodapedagógiai területen kutatnak, oktatnak, vagy fejlesztési tevékenységet végeznek.


– Konferenciánk elsődleges célja, hogy a pedagógusoknak bemutassuk a különböző módszereket és lehetőséget teremtsünk arra, hogy megismerjék a legfrissebb kutatási eredményeket is – tájékoztatta az unideb.hu portált Juhász Erika. A Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék vezetője kiemelte: az informatika 20 éves múltra tekint vissza az oktatásban, ennyi idő elteltével pedig érdemes megvizsgálni a hatékonyságát, bemutatni az új tudástartalmakat, az ezeket vizsgáló kutatások eredményeit, és nem utolsó sorban a veszélyekre is fel kell hívni a figyelmet.


Az oktatás és informatika témakörében első alkalommal megrendezett országos tanácskozásra több mint 100 pedagógus érkezett a hazai egyetemekről, illetve előadást tartottak az Oktatási Hivatal, valamint a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársai is.


A konferencia anyaga hamarosan az interneten is elérhető lesz a Magyar Elektronikus Könyvtárban.


Sajtóiroda – BZs