Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának célja, hogy megismerje a DE Klinikai Központ egységeit. Az Asszisztált Reprodukciós Centrumban, valamint a Sebészeti Klinikán tartott előadásában Kossa György kuratóriumi elnök egyebek mellett az intézményi autonómia eredményeiről, valamint az egyetem legfontosabb feladatairól beszélt.

-         Célunk, hogy erősítsük a Debreceni Egyetem humánerőforrásait mind a betegellátás, mind az oktatás terén, annak érdekében, hogy a kibocsátott oklevelek piaci értéke a lehető legmagasabb legyen, a fiatalok a munkaerőpiacon a leghatékonyabban kamatoztathassák az itt megszerzett tudást - fogalmazott Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Klinikai Központban tett legutóbbi látogatásokon. 

Kossa György kiemelte: a 2021-es modellváltásnak köszönhetően a döntések helyben, a dolgozók érdekeit szem előtt tartva születnek, gyorsan és hatékonyan segítve a betegellátást, az oktatást és a tudományos tevékenységet, illetve a beruházások, fejlesztések megvalósítását. 

-    Ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzunk, meg kell ismernünk az egyes szervezeti egységek működését, tevékenységét, jövőbeli terveit, elképzeléseit. Tájékozódunk arról is, hogy a fejlődéshez milyen humánerőforrás bővítésre, illetve infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség – fejtette ki a kuratóriumi elnök. 

Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjai június 5-én az Asszisztált Reprodukciós Centrumot látogatták meg. Az intézmény igazgatója, Tándor Zoltán elmondta: a centrum 2018 óta működik önálló egységként a Klinikai Központ irányítása alatt.


- Centrumunk a legkorszerűbb körülmények között végzi tevékenységét a néhány éve megújult műszerpark beszerzésével az ország legjobban felszerelt, magas színvonalú Embriológiai, valamint Andrológiai Laboratóriuma. A hazai és nemzetközi tapasztalatok birtokában egyénre szabott kezelési protokollokat, folyamatos minőségkontrollt alkalmazunk annak érdekében, hogy a páciensek gyermekáldásban részesüljenek - hangsúlyozta a centrum igazgatója.

Hozzátette: évente 1400 kezelt ciklus mellett a járóbeteg-ellátásban csaknem 12 ezer megjelenést regisztráltak a centrumban, 2022 és 2024 májusa között a beavatkozásoknak köszönhetően átlagosan 33 százalékos volt a terhességi arány. 

A kuratórium tagjai június 6-án a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campuson, összesen hét osztályon működő Sebészeti Klinikán folytatták látogatásukat. Kossa György bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a kuratórium az egyetem minden területén a fenntartható fejlődést szolgálja, így a Da Vinci robotsebészeti eszköz beszerzését kiemelten követte.

-    Az elmúlt évben több mint kilencezer operációt végeztünk a két telephelyen kialakított tizenhárom műtőben, és hetvenkétezer járóbeteget láttunk el a tizenkét szakrendelésen. A klinikán kilenc munkacsoport működik, melyek mindegyikét kifejezetten magas szakmai színvonal jellemzi. A legmodernebb sebészeti technológia elérhetősége biztosítja, hogy például az európai akkreditációval rendelkező mellkassebészeti osztályon a beavatkozások több mint hetven százalékát, a kolorektális területen több mint nyolcvan százalékát, míg gyomordaganatok esetén több mint felét minimálisan invazív technikával végezzük - ismertette Tóth Dezső, a Sebészeti Klinika igazgatója.  

A munkacsoportok a betegellátás mellett jelentős tudományos tevékenységet folytatnak. Kutatásokat, elemzéseket végeznek többek között a veseátültetés eredményességét befolyásoló tényezők, valamint a pajzsmirigy és emlődaganatok daganatok biológiai viselkedése kapcsán. A klinika szakemberei a graduális és a posztgraduális oktatásban is aktívan részt vesznek. Minden évben nemzetközi skill tréningeket, varró tanfolyamokat, laparoszkópos szimulációs képzést és versenyt szerveznek. Évente kétszer élő, bemutató műtéteket tartanak, melyre az ország számos sebészeti osztályáról érkeznek érdeklődők. 

A klinikai látogatásokon részt vett Orbán Ildikó, a fenntartó kuratórium felügyelő bizottságának elnöke, Balla György kuratóriumi tag, Balatoni Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának koordinációs alelnöke, valamint Gál Mária ápolási és szakdolgozói igazgató is.

Sajtóközpont