Beszélsz németül?

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Germanisztikai Intézete adott otthont a „Sprichst du Deutsch” elnevezésű országos német nyelvi verseny regionális döntőjének ebben az évben is. A Deutsche Telekom IT Solutions-zel közösen szervezett országos megmérettetésen több mint 1400-an vettek részt, a Főépületben rendezett keddi eseményen a tíz legjobb diák bizonyíthatta tudását.

A versenyt évek óta a Deutsche Telekom IT Solutions cég hirdeti meg azzal a céllal, hogy a középiskolás diákok körében felhívják a figyelmet a német nyelv és kultúra fontosságára és egyben népszerűsítsék is azt.

– Debrecen és a Debreceni Egyetem rendszeresen ad otthon a német nyelvvel, kultúrával kapcsolatos eseményeknek, amelyek sorába a kezdetektől illeszkedik a „Sprichst du Deutsch” verseny döntőjének megrendezése – mondta megnyitójában Grunda Marcell, a DE BTK Germanisztikai Intézet igazgatóhelyettese.

Az intézményben a német nyelv teljes palettáját oktatják, a régióban pedig több német érdekeltségű cég működik, így fontos a nyelv ismerete.

A Deutsche Telekom IT Solutions nevében Szoták Beáta telekommunikációs divízióigazgató köszöntötte a döntős diákokat és felkészítő tanáraikat. Kiemelte: a Deutsche Telekom számára stratégiailg fontos a német nyelv, illetve valamennyi ezzel kapcsolatos esemény támogatása, hiszen ezzel is elősegíthetik, hogy a nyelvet jól beszélőket bekapcsolják a munkaerő-utánpótlás rendszerébe, ezzel nemzetközi karrierlehetőséget biztosítva számukra.

A Debreceni Egyetemen rendezett döntőben nyolc középiskola – Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium (Nyírbátor), Bessenyei György Gimnázium és Kollégium (Kisvárda), Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium (Nyíregyháza), Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Technikum, Szakgimnázium és Gimnázium (Szerencs), Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola (Nyíregyháza), Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium (Szolnok), Tóth Árpád Gimnázium (Debrecen), Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok) – tíz diákja bizonyíthatott egy szabadon választott témát 10 perces prezentáció keretében bemutatva.

A résztvevőket – a verseny történetében első alkalommal – a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségének nevében Hodosiné Márton Krisztina tudományos, környezetvédelmi és agrárreferens is üdvözölte.

Köszöntőjében hangsúlyozta a két ország szoros és hosszú történelmi múltra visszatekintő kapcsolatát, amely ma is jelentős szerepet tölt be az oktatási, kulturális, valamint gazdasági együttműködések terén.

Így nem véletlen, hogy a prezentációk témája is igen széles kört ölelt fel. Előadás hangzott el – többek között – Rakamaz német kulturális eseményeiről, az Erasmus programról, a generációk közötti különbségekről, az olvasás fontosságáról, vagy a többnyelvűség előnyeiről.

Az első helyezett Szeles Fruzsina, a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium diákja lett (felkészítő tanár: Városi Nikoletta) a nők helyzete és szerepe a tudományban témájú prezentációjával. Az első helyezett a cég felajánlásának köszönhetően egy Ipaddel gazdagodott.

A második helyezést Kohán Ágnes, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja szerezte meg (felkészítő tanárai: Farkasné Poncsák Anikó és Papikné Leskovics Judit), a harmadik Kondacs Réka Tünde, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium (felkészítő tanár: Kiscsatári Edit) diákja lett, míg Kristóf Balázs, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja (felkészítő tanárok: Farkasné Poncsák Anikó és Szabó Ildikó) különdíjat vehetett át.

Sajtóközpont - BZs