Ismerd fel időben! – Szűrővizsgálatokkal a betegségek megelőzéséért

Melanomaszűrésen, nőgyógyászati vizsgálaton, vércukor- és koleszterinszint, valamint testösszetétel mérésen is részt vehetnek az érdeklődők április 11-én, csütörtökön az Ismerd fel időben elnevezésű programon a Nagyerdei Stadionnál. A szűrőbuszon és a standoknál a Klinikai Központ munkatársai a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóival együttműködve végzik a vizsgálatokat. Az eseményt a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége és az Országos Kórházi Főigazgatóság rendezi a nemzeti rákellenes naphoz kapcsolódóan.

A Magyar Orvostanhallgatók Szövetségének (MOSZ) egyik fő célja az országos egészségfejlesztő és egészségmegőrző munka támogatása, ezért szervezi meg az Ismerd fel időben kampányt. Az április 11-ei országos, négy helyszínt érintő szűrési programban a MOSZ felkérésére az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) is részt vesz. Debrecenben a Debreceni Egyetem orvostanhallgatóinak és a Klinikai Központ szakembereinek közreműködésével a Nagyerdei Stadion Északi Rendezvényterén tartják a nemzeti rákellenes naphoz kapcsolódó eseményt. 

-    A rendezvény egy országos megmozdulás, melyet a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége (MOSZ) és ezen belül a négy orvosképző egyetemen működő tagegyesület, Debrecenben a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) kezdeményezett. Az esemény célja a lakosság figyelmének felhívása a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésére és korai felismerésére egészségügyi szűrővizsgálatok és rizikófelmérés segítségével – mondta a hirek.unideb.hu-nak Karácsony Péter, a DOE egészségfejlesztési elnökhelyettese.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának munkatársai a szűrőbuszban nőgyógyászati vizsgálatot és melanomaszűrést végeznek. A szakemberek a vizsgálatok eredményeiről tájékoztatják a résztvevőket és egyénre szabott tanácsadást is nyújtanak. Az érdeklődők a szűrővizsgálatok mellett általános állapotfelmérésen is részt vehetnek. 

-    Az állapotfelmérés magában foglalja a kérdőíves kockázatbecslést, testösszetétel-mérést és elemzést, ujjbegyből történő vérvétellel vércukor-, koleszterin- és húgysavszint meghatározást, vérnyomás, pulzus-, véroxigén-telítettség mérést. A standoknál és a szűrőbuszokon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ munkatársai és a Debreceni Egyetem orvostanhallgatói, a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének önkéntesei együttműködve fognak dolgozni, segíteni – tette hozzá a DOE elnökhelyettese.  

A szűrővizsgálatokat 9 és 17 óra között végzik a Nagyerdei Stadion Északi Rendezvényterén, de csak azokat tudják fogadni, akik 15 óráig regisztrálnak a helyszínen. 

A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének egyik fő profilja az egészségnevelés és a prevenció, ennek jegyében évente számos, az „Ismerd fel időben!” kampányhoz hasonló programot szerveznek. A lakossági szűréseken kívül egészségnevelő munkájuk is jelentős. Képzett önkéntes gyerekeknek és tinédzsereknek tartanak foglalkozásokat, előadásokat az egészségmegőrzés témájában. Munkájukat az Általános Orvostudományi Kar és a Debreceni Egyetem Klinikai Központ szakembereinek támogatásával végzik. 

Sajtóközpont - CzA