Előnnyel a munkaerőpiacon

Valós szakmai tapasztalat, piacképes diploma, kiépülő kapcsolati tőke – ezek egyebek mellett a duális képzés előnyei – hangzott el a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ közös Gyakornoki- és Duális Fórumán kedden. A rendezvényen csaknem ötven vállalat tájékoztatta az érdeklődő egyetemi hallgatókat a szakmai gyakorlati lehetőségekről.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral együttműködő vállalatok aktuális gyakornoki programjaival ismerkedhettek meg a duális képzési forma iránt érdeklődő, illetve a gyakornoki pozíciót kereső hallgatók kedden a Böszörményi úti campuson. Az oktatók és a több mint ötven fogadó cég képviselői a képzéssel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseiket vitatták meg.

- Egy felsőoktatási intézményt a munkaerőpiac leginkább a végzett hallgatók tudása, szakértelme és tapasztalata alapján ítél meg. Éppen ezért fontos az intézményünk számára a vállalatokkal való közvetlen kapcsolat. Csakis a partneri visszajelzésekkel lehet elég hatékony a képzésfejlesztésünk, továbbá az oktatóink így naprakész információkhoz juthatnak a vállalati igényekkel kapcsolatban. Most dolgozzuk át az átalakuló gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök szakunk mintatantervét. Ebben a munkában is aktívan részt vesznek a partnervállalatok és a szakmai szervezetek. Ez is mutatja, fontos számunkra az önök véleménye, iránymutatása – mondta a fórum megnyitóján Fenyves Veronika, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja.

A Gazdaságtudományi Kar és az agrárkar számára már hagyomány, hogy a szakmai, gyakorlati időszakot megelőzően a fórum keretében közelebb hozza a cégeket és a hallgatókat, segítve ezzel a megfelelő gyakorlati helyek kiválasztását. Évente a GTK csaknem ezer hallgatója tölt szakmai gyakorlatot a partnervállalatoknál, a duális képzésben pedig a kar kilencvennégyen MSc-hallgatója vesz részt.

- A gyakorlati képzés mind a közgazdász, mind az agrármérnök képzés meghatározó eleme. A gyakorlati helyeken a hallgatók az egyetem falai között megszerzett elméleti tudást és a gyakorlati ismereteket úgy tudják kamatoztatni – még a végzés előtt –, hogy közben fejlesztik kompetenciáikat, illetve megfelelnek a jövőbeli munkáltatónak. Célunk a duális képzésünk erősítése, annak érdekében, hogy karunkon minél több BSc-hallgató folytassa tanulmányait duális formában – tette hozzá Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A két kar gyakorlati képzéseivel kapcsolatos adminisztratív és szervezési feladatokat a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ végzi. A szervezet több mint háromezer partnerrel áll kapcsolatban, 2008-as megalakulása óta a DE több mint 14 ezer hallgatójának segített abban, hogy megtalálja a legideálisabb gyakorlati-, illetve duális képzőhelyet.

- Ez a gyakorlat a munka világának előszobája. A hallgatók többsége jó véleménnyel van a gyakorlati helyekről, szeretik a valós munkakörnyezetet, a csapatmunkát, a tapasztalat- és a kapcsolati tőke szerzésének lehetőségét. A vállalati visszajelzések is pozitívak. A cégek elvárása, hogy a fiatal munkavállaló-jelöltek a gyakorlati helyeken önálló, felelősségteljes munkát végezzenek, ez az esetek döntő többségében pedig teljesül – fejtette ki Dékán Tamás, a MAG Praktikum Gyakorlatszervező Központ ügyvezetője.


A rendezvényen a vállalati tapasztalatok kapcsán elhangzott: a gyakorlati idő végén a duális partner több mint ötven százalékban munkaszerződést kínál hallgatójának. A tapasztalatok szerint a képzésben résztvevők többége hamarabb talál munkát, mint a gyakorlati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatalok. Az idei fórumra közel ötszáz hallgató érkezett és tájékozódott a következő félévtől elérhető szakmai gyakorlati lehetőségekről.

Sajtóközpont - ÉE