Festival d’Italiano Debrecenben

Idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium látta vendégül március 22-23. között a Festival d'Italiano országos olasz nyelvi verseny résztvevőit. A programok, feladatok, versenyszámok összeállításában a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Olasz Tanszék oktatói is közreműködtek.

2024-ben két fontos évfordulót is ünnepel az olasz nyelv Magyarországon: száz éve gróf Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára az 1924. évi XI. törvénycikk vezette be az olasz nyelv oktatását hazánkban, és 1974 óta – fél évszázada – szervezik meg szinte minden évben a Festival d'Italiano-t, amely lehetőséget teremt az olasz nyelvet oktató középfokú oktatási intézmények diákjai számára, hogy játékos formában adjanak számot tudásukról és különböző vetélkedők keretében mutassák be nyelvismeretüket.

A fesztiválra csaknem 800 résztvevő érkezett az ország különböző pontjairól, köztük Budapestről, Nyíregyházáról, Győrből, Pécsről és Szegedről. A megmérettetésen részt vettek debreceni csapatok is, akik a város nyolc, olasz nyelvet oktató gimnáziumának diákjaiból szerveződtek.

A Debreceni Egyetem egyike annak az öt hazai felsőoktatási intézménynek, amely képzési kínálatában szerepel az olasz nyelv.

– Szoros kapcsolatot ápolunk a régió és a debreceni olaszt tanító középiskolákkal, így örömmel vállaltuk a feladatot, hogy részt vegyünk a két napos program előkészítésében és részben a lebonyolításban is – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pete László.

A DE BTK Olasz Tanszék vezetője kiemelte: a találkozó remek alkalom volt arra, hogy a régión túl is szélesítsék a szakmai kapcsolatokat, a verseny pedig, különösen a Debreceni Egyetemen rendezett olasz nyelvű „szabadulószoba” az ide látogató diákoknak is lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerjék az intézményt.

– Mindez majd akkor lesz igazán fontos, amikor középiskolai tanulmányaik végeztével arról kell dönteniük, melyik egyetemen folytassák olasz nyelvű felsőfokú tanulmányaikat – hangsúlyozta a tanszékvezető.

A versenyt az előző évekhez hasonlóan egyéni, csoportos, írásbeli és szóbeli kategóriákban hirdette meg a Tóth Árpád Gimnázium.

A feladatok között szerepelt vers- és prózamondás, tolmácsverseny, Ki tud többet Olaszországról? kvízverseny, meseírás és kultúrtörténeti vetélkedő is, utóbbi témája Marco Polo volt, a velencei kereskedő, utazó születésének 770., halálának 700. évfordulója alkalmából.  

A DE BTK Olasz Tanszék oktatói prózafordítási és a magyarországi olasz emlékekkel kapcsolatos esszéversenyt hirdettek, emellett a program mindkét napján szabadulószobába invitálták a résztvevőket.

A négyfelvonásos próba első állomásán történelem és földrajz, majd gasztronómia, ezt követően a művészetek, végül pedig a divat, vagyis az olasz dizájn terén kellett bizonyítani a 26 négy fős csapatnak.

A legjobbak teljesítményét egyetemi ajándékokkal és könyvjutalommal díjazta az Olasz Tanszék.

Sajtóközpont – BZs