Ausztrál delegáció látogatása

A Debreceni Egyetem történelmével, képzéseivel, ipari együttműködéseivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével ismerkedett Ausztrália nagykövete az intézményben tett hétfői látogatásán. Ian D.G. Biggs az Angol-Amerikai Intézet hallgatóival is találkozott.

A diplomata, aki Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában látja el hazája képviseletét, először járt Debrecenben és az egyetemen. Delegációja Pető Károly általános rektorhelyettessel, valamint Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval folytatott megbeszélést, melyen Ian D.G. Biggs nagykövet elismerően nyilatkozott a Debreceni Egyetem hétezret meghaladó külföldi hallgatói létszámáról. 

Az egyetemi vezetők ehhez kapcsolódóan tájékoztatást adtak a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ szerepéről és tevékenységéről, valamint az angol nyelvű képzések széles kínálatáról. Szóba került a találkozón továbbá a debreceni felsőoktatás csaknem ötszáz éves történelme, a Konfuciusz Intézet, valamint a kutatás-fejlesztés és ehhez kapcsolódóan az ipari együttműködések, többek között a BMW-vel és a GE-vel. 

A nemzetközi kapcsolatrendszer kapcsán a nagykövet és munkatársai közreműködésüket ajánlották ausztrál felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatfelvételre.

A vendégek a látogatás során megismerkedtek a Főépülettel és az intézmény történelmi emlékeivel, valamint az egyedülálló egyetemi és nemzeti könyvtárral. 

Ian D.G. Biggs nagykövet előadást is tartott az Angol-Amerikai Intézet hallgatóinak. A diplomata az amerikanisztika mesterprogram Gyakorlati diplomácia című kurzusának meghívottjaként beszélt a kultúrdiplomáciáról, Ausztrália külkapcsolatairól és a konfliktuskezelés diplomáciai eszközeiről. 

Az Angol-Amerikai Intézetben mintegy harminc éve oktatják és kutatják Ausztrália irodalmát, történelmét, illetve kultúráját. Ausztrál hallgatók öten tanulnak a Debreceni Egyetemen, négyen a Gyógyszerésztudományi Karon, egy fiatal pedig a Természettudományi és Technológiai Karon.



Sajtóközpont - TH