Kiváló ZK-szereplés a jubileumi kamarazenei versenyen

Kiemelt nívódíjat, rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is megkapta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két hallgatója az országosan egyedülálló XX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. Az eseményen a DE hallgatói mellett szegedi, győri és miskolci egyetemisták léptek színpadra a Liszt teremben.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Kamarazene Kabinetje és a Conservatory Alapítvány közösen adott otthont a jubileumi kamarazenei találkozónak és versenynek, melyen elsősorban a hazai zeneművészeti felsőoktatásban tanuló legjobb vonós és fafúvós növendékek vettek részt. A nappali tagozatos hallgatók alkotta, vonós, fafúvós hangszeresekből álló kamarazene csoportok mellett zongorás csoportok is játszottak a Zeneművészeti Kar Liszt termében. Az esemény célja ebben az évben is az volt, hogy a hazai zenei felsőoktatási intézményekben tanuló fiatal tehetségek, leendő művészek találkozhassanak, szakmai tapasztalatot cseréljenek, egymástól tanuljanak, valamint összemérjék zenei tudásukat és ezzel együtt fellépési lehetőséget kapjanak.

A jubileumi megmérettetésen kiemelkedően szerepeltek a Debreceni Egyetem hallgatói. A Zeneművészeti Kar két tehetsége, Kovács Márk hegedű és Fóris Janka zongora szakos hallgató kiérdemelte a verseny kiemelt nívódíját, a rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is. Felkészülésüket Bényi Tibor, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesteroktatója segítette. A DE növendékei Edvard Hagerup Grieg norvég zeneszerző és zongoraművész c-moll hegedű szonátájának egyik tételét mutatták be a Török Géza karmesterből, Kiss Gy. László klarinét- és tárogatóművészből, valamint Molnár Zsolt gordonkaművészből álló zsűri előtt. 

Nívódíjat és rektori különdíjat vehetett át a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar három hallgatója, valamint nívódíjat kaptak a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának tehetségei. 

Ifj. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi adjunktusa, kamarazene kabinetvezetője kiemelte, hogy a verseny ezúttal is betöltötte azt a szerepet, amit húsz évvel ezelőtt szántak neki, országosan egyedülálló módon lehetőséget adott arra, hogy a fúvós hallgatók is megmérettessék magukat és produkcióik tapasztalatait felhasználva szakmailag fejlődhessenek.

- Nagy hagyományai vannak már a rendezvénynek, a részt vevő társintézmények számítanak is arra, hogy megrendezzük. Húsz éve a Debreceni Egyetem az egyetlen zenei felsőoktatási intézmény, mely missziónak tekinti a kamarazene támogatását és évről évre versenyt is hirdet ennek érdekében. A hallgatók megismerhetik a rendelkezésre álló zenei irodalmat, olyan darabokkal találkozhatnak, melyek erősíthetik a műveltségüket, ezáltal a zenei szemléletüket is szélesíthetik. Örömmel láthattuk, hogy minden hallgató lelkes, a részt vevő intézményeknek fontos a minőség, éppen ezért olyan növendékeket küldenek hozzánk, akik maximálisan felkészült hangszeresek. Az esemény vonós kamarazenei versenynek indult egy-egy alkalommal zongorával, énekessel, fafúvóssal kiegészülve, de úgy gondoltuk, hogy mivel vonósokból minden intézményben egyre kevesebb van, fafúvós kamarazenei verseny pedig egyáltalán nincs az országban, utóbbiakkal bővítettük a megmérettetés hangszeres tematikáját. Minden esetben az együttműködés minősége a mérvadó – mondta el a kabinetvezető.

Minden részt vevő egyetem hetven perces műsoridőt kapott, ezen belül teljes darabokat vagy tételeket játszhattak a versenyzők, akik többek között Bruch, Mozart, Ravel, Gaubert, Mendelssohn műveket mutattak be. A jubileumi versenyen négy zenei felsőoktatási intézményből mintegy negyven hallgató lépett színpadra a Zeneművészeti Kar Liszt termében. 

Sajtóközpont - BZ