Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma folytatta látogatásait a DE Klinikai Központ egységeiben. A testület tagjai a klinikák működéséről, terveiről, szervezeti felépítéséről tájékozódtak. Ezúttal a Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás, Ortopédiai és Traumatológiai, Szülészeti és Nőgyógyászati, Sürgősségi, valamint Neurológiai Klinikáján, illetve az Egynapos Szemészeti Központban járt a kuratórium elnöke és a testület több tagja.

Kossa György kuratóriumi elnök a klinikákon tett látogatása során kiemelte, hogy mind gazdálkodásban, mind tudományban és az intézmény fenntartásában olyan autonómiát kapott a Debreceni Egyetem, melyet minden kar, klinika, szervezeti egység érezhet a mindennapokban.

- Az új működési modell, az egyetemi közösség ereje, a folyamatos innováció és integráció képes garantálni azt, hogy az intézmény mint egy egészséges szövet, a saját értékrendszere szerint működjön. A Debreceni Egyetem védőernyőt kínál minden dolgozójának – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.

Szerdán elsőként az integrált Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikára látogatott a testület. Az integrált klinika 2023. november elsején kezdte meg működését, ezzel valós egypólusú pszichiátriai és pszichoterápiás betegellátás jött létre a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán. A klinikán az elmúlt évben 24 ezer fekvő- és 49 ezer járóbeteget láttak el. A munkatársak a betegellátás mellett jelentős oktatási és kutatási tevékenységet végeznek, nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás gyakorlatorientáltságának erősítésére.

- A klinika munkatársai részt vesznek többek között az általános orvos-, a fogorvos-, a gyógyszerész-, valamint a szakorvos- és a posztgraduális képzésben. Emellett kiemelkedő tudományos tevékenységet folytatunk. Élen járunk például a mikrobióta szerepe a mentális (és testi) egészségben, a szigma-1 receptor szerepe a neurodegeneratív betegségekben, az endogén hallucinogének élettani funkciója, a transzkraniális mágneses stimuláció és ketamin terápiás hatásai, a pszichedelikus szerek terápiás lehetőségei kutatási témákban – ismertette Frecska Ede klinikaigazgató.  

A jövőbeli célok között szerepel a térítéses betegellátás kiterjesztése, a klinikai vizsgálatok körének bővítése, fejlesztő start-up cégekkel való együttműködés egyetemi keretek között, valamint interregionális pszichiátriai kutatóintézet létrehozása.

Az Ortopédiai és Traumatológiai Klinikán is járt a testület. Jelen volt Szabó Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a 2021-ben megkezdett és 2023 végén befejeződött klinikai integráció fő célkitűzése a betegellátás biztonságának javítása, az ellátás minőségének fejlesztése és a betegutak optimalizálása, a centralizált ellátórendszer létrehozása volt. Az ortopédia és traumatológia vonatkozásában az összevonást az egységes szakorvosképzési rendszer mellett, a szakterületek szoros összekapcsolódása is indokolta. Az immáron egységes protokollok és harmonizált működési elvek mentén működő klinika két szakmai koordinátor vezetői szerepvállalásával kiváló gyógyító, betegellátással összefüggő eredményeket tudhat magáénak, s egyben a Kenézy Gyula Campus egyik legnagyobb forgalmú centrumklinikájává vált.

- Az integráció legfőbb célkitűzése az volt, hogy centralizáljuk a betegellátást, valamint a szakvizsgarendszer összeolvadása is indokolta a két szakterület összevonását. Az integráció sikere nagyban köszönhető a szakdolgozók kiemelkedő színvonalú munkájának is - tette hozzá a Klinikai Központ elnöke.

Karácsonyi Zoltán ortopédiai szakmai koordinátor elmondta: az egységes Ortopédiai és Traumatológiai Klinika 263 dolgozót foglalkoztató regionális központként mind a graduális, mind a posztgraduális képzésben részt vesz, és a legmodernebb eszközök felhasználásával segíti a betegek gyógyulását.

- Egységes minőségbiztosítási rendszert dolgoztunk ki a műtétekre, részterületenként specializációt, valamint célorientált termeket alakítottunk, és magasabb szintre emeltük a sportsebészeti profilunkat. A jövőben arra számítunk, hogy emelkedni fog a primer endoprotézis műtétek száma, illetve az országban szerveződő öt revíziós központból az egyik az Ortopédiai es Traumatológiai Klinika lesz. Emellett fontos célkitűzésünk, hogy a trendeknek megfelelően korszerű implantátumokkal segítsük a betegek felépülését, és itt történjen meg az ország első robotasszisztált beültetése – fogalmazott Karácsonyi Zoltán.

Urbán Ferenc, a traumatológia szakmai koordinátora arról beszélt, hogy tavaly olyan regionális ortopédiai és traumatológiai központ jött létre, mely interdiszciplináris együttműködések révén növelte a hatékonyságot.

- Az ortopéd szakemberekkel közösen, valamint a Sportegészségügyi Központtal együttműködésben fejlesztjük az artroszkópos ellátás színvonalát, és több korszerűsítést tervezünk a klinikán. Kiemelkedő együttműködéseink vannak a revíziós protézisek, a periprotetikus törések, a vállsebészet terén, valamint a biomechanikai labor bevonásával a kutatómunkában is részt veszünk és évente több mint négyezer beavatkozást végzünk – részletezte Urbán Ferenc.

A kuratórium ellátogatott a Kenézy Gyula Campus Egynapos Szemészeti Központba is. Sohajda Zoltán igazgató hangsúlyozta: hatvanhét dolgozóval, húsz ágyon, tíz szemészeti ambulancián történik a betegellátás a centrumban.

- Tavaly ötvenkétezer járóbeteget, négyezer fekvőbeteget láttunk el, emellett ezer ambuláns és kilencszáz egyéb műtétet végeztünk. Az elmúlt tíz évben az ország legtöbbet operáló intézményei között voltunk. A további magas színvonalú betegellátás biztosítása érdekében tervezzük az infrastruktúra modernizálását, valamint az elavult műszerek nagy értékű eszközökre történő cseréjét, illetve preferáljuk a magas színvonalú magánegészségügyi ellátásban való megjelenést is – sorolta a központigazgató.

A testület a Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján is járt, ahol Krasznai Zoárd igazgató mutatta be az egymásra épülő oktatási és kutatási tevékenységet, a működés alapjait, az egyedülálló profilt, valamint kiemelte az intézmény különleges, kétpólusú jellegét és példaértékű együttműködését a Kenézy Gyula Campusszal.

- Megkérdőjelezhetetlenül regionális központ vagyunk, országosan vezető szerepet töltünk be a rekonstrukciós műtétek terén. Évente ötezerháromszáz szülést vezetünk le, 120 ezer járóbeteget fogadunk, és ezerötszáz nőgyógyászati nagyműtétet végzünk el. Olyan neonatologiai intenzív osztályunk van, amely egyedülálló az országban, klinikánk kiemelkedően erős a klinikai és operatív nőgyógyászati onkológia, a nőgyógyászati sebészet, a reproduktiv endokrinológia, az urogynekologia területén, valamint robotsebészeti eljárásokat is alkalmazunk. Az országban Hajdú-Biharban, a klinikánkon a legalacsonyabb a császármetszések aránya (31 százalék), ami egyfajta fokmérője a szülészeti munkának – emelte ki Krasznai Zoárd.

Csütörtökön a Sürgősségi Klinikán is látogatást tett a kuratórium. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában Magyarország első önálló Sürgősségi Klinikája 2017-ben alakult meg. A klinika életében mérföldkő volt, hogy az intézmény 2021-ben jelenlegi helyére, a volt I-es számú Sebészeti Klinika épületébe költözött, ahol a korábbinál négyszer nagyobb helyen valósulhat meg a színvonalas betegellátás és a tanszéki keretek között végzett oktatás és kutatás- idézte fel köszöntőjében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója, a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetője.

A Sürgőségi Klinika 2023-ban a Kenézy Gyula Campus Sürgősségi Betegellátó Osztályának beolvadásával az ország egyik legnagyobb sürgősségi betegellátó központjává vált. A klinika betegforgalma dinamikus nő. Az elmúlt évben a két campuson összesen több mint 50 ezer beteget láttak el.

Ujvárosy Dóra, a Sürgősségi Klinika igazgatóhelyettese beszámolójában kiemelte, hogy a betegek részéről érkező jelentős számú elismerő visszajelzés a betegellátási és oktatási tevékenységhez megerősítést jelent.

A DE KK Neurológiai Klinika igazgatója is fogadta a kuratóriumot. Oláh László elmondta, hogy a klinika 209 dolgozóval végzi a betegellátást, az előző évhez képest tavaly jóval több, kétezerháromszáz főt meghaladó betegforgalmat kezeltek.

- A klinikánk megőrizte vezető szerepét a vérrögoldó kezelések és eltávolításuk területén. A stroke miatt hozzánk érkező betegek számával arányosan emelkedett ezeknek az eljárásoknak is a mennyisége. Az Általános Orvostudományi Kar hallgatói mellett leendő fogászokat és gyógytornászokat is oktatunk, igyekszünk a jövő szakembereit korszerű tudásanyaggal segíteni, emellett részt veszünk a posztgraduális, valamint a szakorvosképzésben is. A klinika tudományos aktivitása is megélénkült az utóbbi években, több első szerzős publikációval büszkélkedhetünk. A jövőben szeretnénk növelni ápolóink létszámát, szükség lenne a neurointenzív ellátás tehermentesítésére, valamint a szakmaspecifikus őrzők átalakítására, bővítésére is – tette hozzá a klinika vezetője. 

A klinikai látogatásokon Balla György és Szólláth Tibor kuratóriumi tagok, Orbán Ildikó, a GTIDEA felügyelőbizottságának elnöke, Balatoni Ildikó, a DE Klinikai Központ alelnöke, valamint Gál Mária ápolási és szakdolgozói igazgató is részt vett.

Sajtóközpont