Újabb klinikákon járt a kuratórium

Folytatódott a kuratóriumi látogatás a DE Klinikai Központban. Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Gyermekgyógyászati és a Gasztroenterológiai Klinikán tájékozódott az egységek működéséről és az elmúlt években elért eredményekről.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ összes egységébe ellátogat a fenntartó alapítvány kuratóriuma, hogy megismerje a klinikák tevékenységet, és a testület bemutassa céljait, terveit.  
A Gyermekgyógyászati Klinikán tett látogatáson Szabó Tamás igazgató mutatta be az intézmény működését. Az idén 100 éves klinika 177 aktív és 20 krónikus ággyal, mintegy 500 dolgozóval látja el 15 specialitásra kiterjedő tevékenységét. A DE KK Gyermekgyógyászati Klinika az egyik legnagyobb hazai gyermekellátó egység. Az igazgató kiemelte, hogy a klasszikus ellátási formák mellett hangsúlyosabbá vált az akut ellátás és a krónikus betegek komplex rehabilitációs szemléletű ellátása, a pszichoszomatikus betegségek kezelése, valamint teret hódítottak az innovatív kezelések, a biológiai és génterápiák.  

Nagy hangsúlyt fektetnek a családbarát ellátásra, melyet jól bizonyítanak az elmúlt évek fejlesztései. A gyerekek és a szülők komfortérzetének növelését szolgálja több infrastrukturális fejlesztés, valamint az otthoni kezelések lehetőségének biztosítása is. A klinika 2024-ben új épülettel bővül, februárban kezdi meg működését a gyermeksürgősségi-baleseti központ. Szabó Tamás hozzátette: a klinika munkatársai aktívan részt vesznek az oktatásban és a kutatásban is.   

 - Az oktatásban az elmélet mellett a megfelelő szakmai gyakorlat kialakítása, a manuális készségek fejlesztése is kiemelten fontos, és a távoktatási elemeket is beépítettük a képzésbe. Nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra és a kiemelkedő teljesítmények jutalmazására. Széleskörű tudományos együttműködéseket alakítottunk ki egyetemen belül és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években csaknem 200 nemzetközi közleményben szerepeltek szerzőként a klinika munkatársai és több mint 20 klinikai vizsgálatban veszünk részt – mondta az igazgató.  

A Gasztroenterológiai Klinika tevékenységéről is a helyszínen tájékozódott a kuratórium vezetősége. A látogatáson Papp Mária klinikaigazgató számolt be az intézményben zajló gyógyító-, oktató- és tudományos munkáról.   

Papp Mária elmondta, hogy a Gasztroenterológiai Klinika húsz év alatt, 2021-ben érte el azt, hogy önállóvá váljon, és hogy még magasabb színvonalú betegellátást lehessen megvalósítani. Többek között huszonkét orvos és hetvenöt szakdolgozó tevékenykedik az intézményben, ahol évente háromezer fekvőbeteget látnak el kilencven százalék fölötti ágykihasználtság mellett, ami az igazgató szerint alátámasztja a klinika létjogosultságát. Hozzátette: mintegy negyvenötezer beteg ellátásáról gondoskodnak, emellett 16 ezer endoszkópos eljárást végeznek évente. 

- A klinikán példa nélküli infrastrukturális és humánerőforrás-fejlesztés indult el az elmúlt években, ennek köszönhetően a legnagyobb endoszkópos laborkomplexummal rendelkezünk. A felszereltség megfelel a legmagasabb európai színvonalnak, először nálunk kezdte meg működését a sürgősségi gasztroenterológiai osztály is. Évente hatszáz medikust oktatunk, így a szakorvosi utánpótlásunk is biztosított. A fiatalok számára korszerűen felszerelt, interaktív képzési helyiségek állnak rendelkezésre, a gyakorlati ismereteket endoszkópos skill laborban sajátíthatják el. Egy intenzív májpótló centrum létrehozására volna még leginkább szükség, valamint újabb szakrendelést is szeretnénk nyitni – emelte ki Papp Mária igazgató.

A fenntartó alapítvány kuratóriuma folytatja látogatását a Klinikai Központ betegellátó intézményeiben.  

Sajtóközpont